Annons
Nyheter

Varför tvingas äta sill?

"Jag tycker om sill också, men jag tycker inte att det ska vara obligatoriskt att göra det.”
Nyheter • Publicerad 4 september 2010
Foto: Heribert Proepper

Med tre av sju partiledarutfrågningar kvar i SVT vore det förhastat att redan nu utse det mest minnesvärda uttalandet. Men nog lär Hägglunds sill-liknelse ligga bra till. För den som inte såg programmet (som finns på SVT play) handlade det om föräldraledigheten.

Hägglund förklarade först att han tycker att det är utmärkt att pappor är hemma med sina barn. Han hoppas att fler pappor kommer att vara hemma mer, eftersom det är bra för barnen att ha både mamma och pappa att identifiera sig med.

Annons

Men när programledaren Anna Hedenmo inte kunde begripa varför han då inte vill lagstifta om fler pappamånader tog han till sist till sillen, den som han tycker om men inte tycker att alla andra ska tvingas äta bara därför.

Liknelsen är inte klockren, men rätt kul. När Hedenmo såg oförstående ut och började fråga vad vi då ska ha politiker till, lade Hägglund till på mer konventionell politikersvenska: ”Visioner är inte detsamma som lagstiftning.”

Där slutade pappa-diskussionen för den partiledarintervjun. Men kanske återkommer den i morgon kväll när Ohly frågas ut, eller när det är dags för Miljöpartiet och Maria Wetterstrand på torsdag. De tycker precis som KD-ledaren att det är bra att fler pappor är hemma. Men till skillnad från honom vill de lagstifta om det. Göra sillen obligatorisk – för att tala som Hägglund.

Sahlin och hennes parti vill också ha fler månader reserverade för pappan, vilket hon varit väldigt tydlig med och lyft fram som en särskilt viktig fråga.

Så med den konstellationen, tre partier på lagstiftningsvägen, ligger det nära till hands att tro att de rödgröna skulle ha haft med ett sådant förslag i sin valplattform. Tagit locket av sillburken och ställt den på köksbordet, helt enkelt. Jag menar, kan man enas om frågor där man tycker olika – Afghanistan t.ex. – borde man ju kunna enas om de frågor där man tycker lika.

Ändå blev det inte så. Många förslag om stort och smått i regeringsplattformen men denna fråga förbigås med tystnad. Som om de, som talat vitt och brett om hur sillen ska prackas på folket, nu tvekar. Som om de hejdar sig i steget, när de står på tröskeln till köket med sillburken i hand. Man undrar lite hur de tänker – om de på riktigt börjat tvivla på vad de vill?

Om det gått upp för dem att det finns komplikationer med att politiker stövlar in till folk vid köksbordet och lämnar över ett statligt schema för hur föräldrarna ska ta hand om sina barn.

För man kan kalla det att lagstifta om en vacker vision eller beskriva det som ett sätt att sträva efter något bra för människor – men att kvotera föräldraledigheten är att göra ett stort ingrepp i människors liv.

Nu är det väl dessvärre önsketänkande att tro, att det som hindrat de rödgröna är insikten om att den där mamman och pappan vid köksbordet kan själva. Det är nog mindre hänsynstagande till föräldrars självbestämmanderätt och mer omsorg om rösterna i september som ligger bakom. Folk vill inte ha kvoterad föräldraförsäkring, för att sammanfatta de flesta mätningar som finns.

Nu hör det till politiken att genomföra det man tror på även om man inte har alla med sig. Men det där modet att vara tydlig med vad man vill kan lätt svikta framåt valdagen. Man vill inte ägna valspurten åt att tala om något man vet att många väljare är emot, inte riskera att stöta bort någon.

Annons

Risken är förstås att om de rödgröna kommer till makten så är man snabb med att lagstifta om kvoterad föräldraledighet i alla fall. Då blir det förmodligen protester: Men det stod ju inte i valmanifestet! Varpå de rödgröna kan peka på sina respektive partiprogram och säga ”ja men ni vet ju att vi tycker så här allihopa”.

Politisk taktik.

Att både ha sillen och äta den, kanske Hägglund skulle ha sagt.

Till sist

? har det varit mycket Reinfeldt och Sahlin i rutan. Men valet är också ett val på kommunnivå. Ta chansen att höra kommunstyrelsens ordförande i Borås Ulrik Nilsson (M) och oppositionsrådet Ulf Olsson (S) i BT:s presscenter på torsdag. Start kl 18.30 – moderator BT:s Hanna Grahn Strömbom.

? den lokala opinionsmätningen BT presenterade i veckan visade att rikstrender slår hårt även i Borås. Undantaget var Miljöpartiet där ingen Wetterstrandeffekt kan märkas.

? det vore förhastat att tolka det som om Wetterstrand inte är populär i Borås. Det handlar nog mer om MP:s ovilja att säga vem man vill samarbeta med efter valet. Luddighet straffar sig.

? gårdagens opinionsmätning på riksplanet visar att de rödgröna knappar in. Nedslående för oss som hoppas alliansseger? Jo – men man kan också lära av Jesper Strömbäck, medieprofessor, som i Jusektidningen påminner om att ju jämnare det ser ut att bli, desto högre valdeltagande. Dags att börja drömma om 1976 och rekordsiffran 91,9 procent?

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons