Annons
Nyheter

Med krona och euro i blick

Lite mer för EU och lite mindre mot euron. SCB:s mätning av opinionen bjuder inte på några stora överraskningar. Men visst är det ändå lite roligt att stödet för EU-medlemskapet är det högsta hittills i SCB:s mätningar sedan 1992.
Nyheter • Publicerad 17 december 2008
Fortfarande ser de flesta kronan som nummer ett.
Fortfarande ser de flesta kronan som nummer ett.Foto: Scanpix

Även om det inte är ja eller nej till EU vi ska rösta om i juni borde ju rimligen en positiv inställning till medlemskapet öka intresset för valet till Europaparlamentet.

Det är åtminstone roligare att tala om vad man vill med EU, än att fortsätta harva i dessa ja eller nej-diskussioner (det är ändå 14 år sedan vi folkomröstade om saken).

Annons

Det är inte heller ja eller nej till euron som ska avgöras söndagen den 7 juni nästa år. Och tur är väl det. 47,5 procent är mot och 37,5 procent för.

Svenskarna fortsätter att krama sin nationella valuta. Efter en höst när vi lärt oss att ekonomi handlar mer om psykologi än siffror kanske det ska tydas som att vi vänder oss inåt mot den egna valutan i hopp om att den ska borga för säkrare färd på världsekonomins stormiga hav.

Dock är det knappast vår valuta i sig som kan ge något sådant. Det handlar mer om att Sverige kan luta sig mot stabila offentliga finanser och sedan om det där svårmätbara och av alla politiker nu hett önskade: mer av framtidstro hos väljare och konsumenter.

Den kan dock inte köpas för vare sig euro eller kronor.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons