Annons
Nyheter

Ge Borås en egen valdag!

Vi älskar Borås! förkunnar Moderaterna i sitt kommunala handlingsprogram.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

Den opinionsmätning som BT presenterar i dag mäter inte väljarnas kärlek. Men den visar att allt fler har fattat tycke för Moderaterna, som får 31,8 procent. Omräknat i mandat går man från 19 till 25 platser i fullmäktige och skulle där bli lika stora som Socialdemokraterna.

Det är en remarkabel framgång.

Annons

Är det ett tack för Åhaga, Pinocchio eller Borås Arena?

Eller en röst för fler friskolor , vidare valfrihet och vårdnadsbidrag? Kanske alltihopa. Men det räcker inte som förklaring.

Samtliga ovanstående nämnde när sex ledande Moderaterna i går skrev en debattartikel under rubriken ”Borås häftiga renässans”. Dock framhölls att vad gällde de tre förstnämnda handlade det mer om att skapa förutsättningar och ge en hjälpande hand än att det skulle vara M-politikernas alldeles egna förtjänst att staden i stora stycken förändrats med bland annat just Åhaga, Pinocchio och Borås Arena.

Men precis som det parti som står i främsta ledet ibland beskylls för saker det inte rår över, kan det också få tack för sådant det inte ensamt ligger bakom.

Nej, det är inte ett försök att förminska framgången för M i Borås. Partiet har visat sig förmöget att stärka Borås ställning och har all anledning att glädjas över dagens resultat. Det är ett styrkebesked som heter duga.

Men det finns en till som Ulrik Nilsson , Annette Persson Carlson, Marie Fridén och Olle Engström har skäl att tacka för rekordsiffran i Borås – Fredrik Reinfeldt.

Även om inte Reinfeldts namn står på den kommunala valsedeln är det honom många har i tankarna. Rikstrender slår också lokalt och Reinfeldt har förtroende i breda delar av väljarkåren.

Ett exempel där det blev tydligt var den omdiskuterade affischen där chefen och en boende på Distansgatan 7 står tillsammans med Reinfeldt. De såg det inte som en markering för moderat politik, utan som ett stöd för en populär statsminister.

Dock kommer M i Borås inte ha statsministern på plats när det efter valet gäller att få fram en fungerande majoritet. Då ställs det kommunala ledarskapet på prov.

Vänder och vrider man på mätresultatet framkommer en rad scenarier där det med SD som vågmästare är det värsta.

Annons

I vågskålen finns också det faktum att den entusiasm som väljarna visar för Moderaternas sätt att leda Borås inte fullt ut delas av de partier som ingår i nuvarande sexpartimajoriteten.

Dagens opposition tappar enligt mätningen . V och S förlorar ett mandat vardera. Kanske har allt färre känt igen sig i deras dramatiska beskrivning av Borås som en stad där majoriteten, framförallt M, sviker eleverna, låter vinstintressen styra och rent allmänt för Borås åt fel håll.

Samtidigt bör sägas att för S kan det betraktas som ett oväntat litet tapp mot bakgrund av hur det ser ut på riksplanet. Monaeffekten, enligt vilken Sahlin är ett sänke för sitt parti, tycks inte ha slagit igenom med full kraft.

Åtminstone inte än. Idag kommer Sahlin till Stora torget. Hon som apropå kärlek ”älskar partiet”. Problemet för S, både lokalt och på riksnivå, är att det har blivit fnurra på tråden.

Den relationen får S reda ut på egen hand. Men alldeles oavsett vad man har för bevekelsegrunder finns starka skäl att agera för skilda valdagar för kommun och riksdagsval.

Det skulle ge valrörelser med ökat fokus på de kommunala angelägenheterna. Och Reinfeldteffekten må vara bekväm. Men M i Borås behöver inte rädas en tydligare betoning av de lokala frågorna.

Valfrihet i välfärden, skolans resultat, servicekontorets framtid, energikombinatet – det finns att diskutera så det räcker för den som ”älskar Borås”.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons