Annons
Nyheter

Från frigörelse till flyttstatistik

Till de mer spektakulära löftena inför det här valet hör de rödgrönas förslag om avgiftsfri förskola i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 11 september 2010
Foto: PRESSENS BILD

Det är, som så mycket annat i årets valrörelse, inte ett skarpt löfte för nästa år, utan mer en långsiktig vision. På tio år ska avgiften vara borta. Prislapp: 10–12 miljoner per år.

”Det räcker att 300 personer flyttar till Ulricehamn så går det jämnt upp”, förklarade Mattias Josefsson (S) när de rödgrönas handlingsprogram presenterades i slutet av augusti.

Annons

Man kan argumentera för och emot avgiftsfri förskola – mer om det längre fram – men skälet som Josefsson för fram är intressant. Denna framtida nyordning lanseras som ett sätt att göra kommunen attraktiv, att locka skattebetalare.

Det låter nästan som när Borås vill satsa på storstilade badhus och andra kommuner bygger skidbackar eller hoppas att växa om de frestar med strandnära boende.

Plötsligt känns det länge sedan som Palme argumenterade för barnomsorg som ett sätt att frigöra kvinnorna från vad som sågs som hemmets bojor.

En tid som avlöstes av att det började talas mer om en förskola där barnen skulle vara för sin egen skull och utveckling.

Nu betonas ofta barnomsorgen som ett stöd till arbetslinjen. Krav ställs på förskolan att anpassa öppettiderna så att de bättre matchar föräldrarnas schema på jobbet, oavsett om det handlar om nattjobb eller helgarbete. Och oavsett om det är bra för barnen eller ej.

Och nu alltså också som ett sätt att marknadsföra kommunen. ”Det ökar attraktionskraften”, som Josefsson uttrycker det.

Det låter ungefär som när en modern kulturpolitiker vill använda kulturen som ett instrument för att dra besökare till en stad och stolt peka på att det blev plus i tillväxtsiffror.

Min poäng är inte att försöka ge intryck av att de rödgröna i Ulricehamn suktar efter att föra över utgifter för barnomsorgen till kontot för marknadsföringsaktiviteter. Det vore en orättvis beskrivning av ”Vår vision 2020”, som handlingsprogrammet kallas och som också väl beskriver vikten av att sätta barnen i centrum.

De rödgröna i Ulricehamn är inte heller, som de tycks tro, först ut med sina tankar om att använda gratis förskola som metod för att få fler invånare.

Det har prövats i Ragunda och Haparanda. Diskuterats i Gällivare och Hallsberg.

Annons

”Forever ska det gälla”, utropade Sven-Erik Bucht, kommunalråd (S) i Haparanda när han presenterade det nya lockbetet inför starten den 1 juli 2007.

Forever” kan vara kort i politiken. I Haparanda höll det inte ens mandatperioden ut. Centern ändrade sig och tyckte att kvaliteten blev lidande.

För ”gratis” innebär förstås också att fler barn kommer och är på förskolan längre tid.

Även jämtländska Ragunda har övergett försöket. Det blev för dyrt och det rådde delade meningar om det gav något plus i flyttstatistiken.

Men sänkt taxa på dagis kan vara lönsam på annat sätt. Löftet om maxtaxan beräknas ha gett Göran Persson 80.000 extra röster.

Uträknat på vad maxtaxan kostade blev priset för varje röst 40.000 kronor per år eller 160.000 kronor sett över mandatperioden.

Men det var 1998. Då var maxtaxan ett svar på något som väljarna uppfattade som ett problem. Barnomsorgen var i en hel del kommuner rätt dyr för föräldrarna. Taxan var konstruerad så att det för många lönade sig dåligt eller inte alls att gå upp till heltid. Då blev avgiften så hög att det inte blev någon utdelning i plånboken.

Men nu är det sällan avgiften som rör upp känslorna.

När föräldrar och personal är missnöjda handlar det om att grupperna är för stora och att det är för lite personal. Att kvaliteten brister.

Där, inte i att ta bort avgiften , ligger kommunernas stora utmaning.

Annons

Vad gäller ekonomin är det alldeles uppenbart en stor ekonomisk risk med att introducera gratis barnomsorg.

Men den största risken är perspektivförskjutningen.

Att förskolans värde reduceras till hur många nya skattebetalare den lockar till kommunen.

För hur man lansera sina visioner säger något om tidsandan.

Innan vi vet ordet av är det i flyttstatistiken som förskolans framgång mäts. µ

Till sist

? valets viktigaste duell, kallar SVT mötet mellan Reinfeldt och Sahlin på söndag. Sant eller ej – läs kommentaren på BT:s ledarsida på måndag.

? valet är dock mer än Reinfeldt och Sahlin. Hur skall det gå för Skene lasarett? är frågan som diskuteras vid utfrågningen av regionfullmäktiges partier i Skene Folkets hus på måndag. Start 19.00 Moderator BT:s Jan Lindsten.

? allt fler spelar på valet. 100 kronor på alliansen ger 130 tillbaka hos Unibet. Motsvarande summa på de rödgröna 280 kronor.

? den som satsar en hundralapp på alliansseger i Borås får 180 kronor. Majoritet för s+v+mp ger lika mycket.

? bästa alternativet: skänk hundralappen till Pakistan.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons