Annons
Nyheter

En annan typ av människor?

"Du har valt att inte exponera dina barn, vilket allt fler politiker gör. Är det en bra utveckling?"
Nyheter • Publicerad 15 september 2010

Per Selstam, chefredaktör på Svenska Nyhetsbyrån, ställer frågan till Fredrik Reinfeldt i en nyligen gjord intervju.

Reinfeldts svar: "Det finns ibland en cynism i granskningen av oss politiker som utgår ungefär så här: 'De politiskt verksamma är andra typer av människor än oss vanliga och de lever konstiga liv och de vill ingenting på riktigt.' Det där stämmer inte. Vi är vanliga människor och lever vanliga liv."

Annons

Reinfeldt resonerar vidare om att just därför visar många ledande politiker upp det privata, barnen till exempel. Och då anklagas de i nästa sväng för att vara cyniska, att det är ett PR-trick. Och vips har man fått ännu ett exempel på att politikerna inte är "riktiga människor".

Man ska akta sig för att tycka synd om politiker, att göra toppolitiker till offer. De väljer själva hur mycket av livet som fotbollsmorsa (Sahlin) och korvgrytemakare (Reinfeldt) de vill dela med sig av.

Precis som vi väljare avgör om vi vill läsa om när Reinfeldt talar ut i Café om "öl, fotboll och Filippa" eller föredrar att använda tiden fram till valdagen till att fördjupa oss i Anders Borgs analys av de offentliga finanserna.

Men ändå är det något ganska sorgesamt i Reinfeldts resonemang. Det finns en klyfta mellan väljare och valda. Nog måste den kunna överbryggas med politiska samtal, inte bilder på aldrig så rara barn?

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons