Annons
Nyheter

Dammiga argument mot Rut

Det finns somligt i den rödgröna politiken som går att förstå, om än inte sympatisera med.
Nyheter • Publicerad 10 september 2010
Foto: Joakim Ståhl / SvD / SCANPIX

Sålunda går det att hjälpligt hänga med i argumentationen för höjd bensinskatt, stopp för mer kärnkraft, ändrad sjukförsäkring och sänkta skatter för pensionärer.

Men så finns det sådant som är svårt att förstå. Till exempel motståndet mot Rut-avdraget. Och det blir bara svårare.

Annons

De rödgröna hävdar gång på gång att avdraget är orättvist, dyrt och ett uttryck för felaktiga prioriteringar. Rut eller mer pengar till välfärden – mellan dessa två står valet, är budskapet.

Det låter snärtigt, men problemet är att det inte finns något sådant val. I går konstaterade Konjunkturinstitutet att avdraget för hushållsnära tjänster inte kostar staten ett öre. Men det ger vita jobb. Reformen finansierar alltså sig själv.

Om det räcker för att övertyga de rödgröna om att byta ståndpunkt återstår att se. Annars återstår bara för dem att damma av det svagaste av argument: Vi är emot därför att de andra är för.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons