Annons
Nyheter

Allt mer ljus på lillasyster

Jag ser mig lite som en storasyster som håller pojkarna i öronen.
Nyheter • Publicerad 13 november 2009
Maria Wetterstrand står inte längre i bakgrunden. Väljarna har mer förtroende för henne än för Mona Sahlin. OBS bilden är manipulerad
Maria Wetterstrand står inte längre i bakgrunden. Väljarna har mer förtroende för henne än för Mona Sahlin. OBS bilden är manipuleradFoto: Mats Andersson / SCANPIX /

Det har gått ett tag sedan statsministerkandidaten (S) kläckte den där typiskt sahlinska kommentaren, strax efter att Peter Eriksson sagt att han helst ville slippa Lars Ohly. Så blev det inte. Ohly ska med och storasyster kämpar på för att hålla ihop pojkarna. Hur bra det går beror på vilken mätmetod man använder. Ett sätt är att se vilken inställning väljarna har till partiledarna.

Senaste mätningen innebar ett ökat stöd från de egna för Sahlin. Dock har bara en av tio bland borgerliga väljare stort förtroende för henne.

Annons

Höstens klättrare är istället Maria Wetterstrand, tvåa efter Reinfeldt. Att de rödgröna tycker att hon är en förstärkning i laget är inte så märkligt. Intressantare är att också de borgerliga börjar öppna famnen för henne, var tredje har stort förtroende för MP:s språkrör.

”Vi har fått en lite märklig situation där de rödgröna skulle kunna tjäna på att låta Wetterstrand ta debatterna med Reinfeldt istället för Sahlin”, konstaterar Synovates analytiker Nicklas Källebring i Dagens Nyheter.

”Hon är både skarp och sval, en tydlig stjärna”, enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Och så där fortsätter det. Lovorden haglar över Wetterstrand just nu, nästan åt vilket håll på den politiska kartan man än vänder sig. Då gör hon det igen. Höjer sig över partikäbblet och lanserar Anders Wijkman som ny EU-kommissionär. Wijkman. Som varit riksdagsledamot och en gång i tiden fördes på tal som ledare för det parti många miljöpartister dömt ut som de gråaste av betonghäckar, Moderaterna.

Nu är han kristdemokrat och därmed fortfarande, enligt valmatchens spelplan, politisk motståndare.

”Det vore dumt att döma ut en person för att han har representerat ett visst parti. Han är en väldigt erfaren och kompetent person.” Säger Wetterstrand medan storasyster Sahlin ångar på i klagospåret.

Tjurar och hackar på Reinfeldt för att han inte springer till henne och rådgör innan regeringen avgör vem som ska bli kommissionär. Är det konstigt att fler borgerliga sympatisörer hellre lyssnar när Wetterstrand talar fritt, än när Sahlin gnäller enligt manus?

Granskar man hennes bakgrund ser man att när Mona sjabblade med Toblerone och kontokort slet Wetterstrand med sin utbildning. Det blev en fil mag i biologi (med inriktning på vattenvård) vid Göteborgs universitet för Wetterstrand och time-out på Mauritius för Mona.

Och just så – vi är inte Maria med Wetterstrand, på det sätt vi blivit Mona med Sahlin. Det talar till Wetterstrands fördel, liksom hennes raka, skarpa sätt i debatter. Och har inte hennes utstrålning ökat?

Ungefär där brukar valforskarna skrika stopp! Och försöka lära journalister att vi överdriver partiledarnas betydelse. Ytliga mediemänniskor tycker att det är enklare att spekulera i framtoning än att granska skillnad i politik, morrar de.

Annons

Till skillnad från Sahlin företräder dock Wetterstrand en politik som har sina aptitliga inslag för en borgerlig väljare – inte minst i synen på småföretag och friskolor. Dessutom finns det mer som retar smaklökarna hos dem som är svältfödda på annat än den fiberrika arbetslinjen.

Det där som ofta ligger närmare hjärtat än partiernas syn på skattesatser, men som vi fortfarande tvekar inför om det är partipolitik: Ska vi leva så här?

Finns det ett hållbart, icke-flummigt alternativ till språngmarschen i ekorrhjulet? Den politiker som ger sig in i sådana mjuka ärenden måste vara en sällsynt tydlig ledare och duktig på att skapa politikens hårdvaluta – förtroende. Exakt hur formeln ser ut vet ingen. Men vi vet att förtroendet för politiker generellt minskar. Därför är omdömet ”hon är en typisk politiker” sällan menat som beröm.

Det är för övrigt aldrig någon som säger så om Wetterstrand. Yngst i det rödgröna laget men på väg att stjäla scenen från storasyster (S).

Till sist

? dömer läkarna ut årets julklapp spikmattan som trams utan vetenskapligt visad effekt. Frågan är hur deras bedömning står sig jämfört med andra auktoriteters. Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd (M), förklarade varför hon redan köpt en: ”Kvällstidningarna vittnar ju om att spikmattor gör underverk, så varför inte?”.

? ser jag att Högskolan i Borås skall forska om Ullared. Varför drar Gekås? Just nu är TV-effekten en del av svaret. I vanliga fall säljer man 10.000 paket med fryspåsar per dag. Efter första avsnittet ökade försäljningen till 17.000. Per dag! Vad ska det bli av dem alla? Julklappar?

? Bodström flyttar med familjen till USA ett läsår i oktober men tänker inte ge upp politiken. Han vill bli minister efter valet. Och när skulle han sköta den sysslan? Fredagar jämna veckor via bloggen?

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons