Annons
Nyheter

Välkommet helhetsgrepp om landsbygdens frågor

Under landsbygdsriksdagen i Borås, våren 2006, luftade Centerledaren Maud Olofsson idén om ett landsbygdsdepartement. Igår, drygt en mandatperiod senare, fick Olofsson och Centerpartiet sin vilja fram.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010

Det var ett smart drag från statsminister Fredrik Reinfeldt att låta jordbruksdepartementet byta namn till landsbygdsdepartementet under fortsatt ledning av Eskil Erlandsson (C), som alltså byter beteckning till landsbygdsminister.

Regeringen tar därmed ett helhetsgrepp kring glesbygdens problem. Landsbygdens småföretagarfrågor har ju hittills varit utspridda på bland annat näringsdepartementet, miljödepartementet och jordbruksdepartementet.

Annons

Det visar också att statsminister Fredrik Reinfeldt har uppmärksammat den växande klyftan mellan storstadsregionerna och utflyttningsbygderna och utgör en mycket viktig signal om att man är beredd att möta avfolkningsproblemet.

Ofta inlemmas landsbygdens problem i en slags allmän arbetslinje. Och visst är näringsfrågorna och framväxten av de gröna näringarna en viktig förutsättning för att hela Sverige ska leva. Turistnäringen, energismarta lösningar och jordbruket kommer att skapa jobb och förutsättningar för ett liv på landet.

Men möjligheten att leva och bo kvar i glesbygd kräver mer än en ambitiös företagspolitik och fortsatta satsningar på Matlandet Sverige. Det behövs även säkrare vägar, bättre kommunikationer och fungerande bredband.

På det stora och hela handlar det om att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att människor ska vilja bo kvar eller välja att flytta till glesbygd. Där har landsbygdsminister Eskil Erlandsson en riktig utmaning!

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons