Annons
Nyheter

Sverigedemokraterna sätter de etablerade partierna på prov

Det är ett beklagligt faktum att ett främlingsfientligt parti, Sverigedemokraterna, nu tar plats i Sveriges riksdag.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

Länge utmärkte sig svensk politik i positiv bemärkelse genom att klara av att hålla främlingsfientliga krafter ute.

Man behöver inte leta länge i övriga EU för att finna främlingsfientliga och rent rasistiska partier som har stort inflytande över den politiska agendan. Danmark, Nederländerna, Italien, Ungern, listan kan göras lång. Nu kompletteras den dessvärre med Sverige. Medieröster från utlandet andades tråkigt nog skadeglädje över att "Bror duktig" nu sällar sig till skaran.

Annons

Företrädare från de nuvarande riksdagspartierna var eniga i sin besvikelse över att SD nu tar steget in i politikens finrum. Lars Ohly vägrade att låta sig sminkas tillsammans med Jimmie Åkesson. S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul menade att det var fruktansvärt, att övriga partier underskattat Åkesson och att han inte dragit sig för att spela på främlingsrädsla. Vem kan ifrågasätta den analysen?

Den gamle miljöpartisten och tidigare språkröret Per Gahrton hade en poäng när han menade att en förkrossande majoritet av riksdagens ledamöter inte har främlingsfientliga åsikter. De borde klara av situationen. Ja visst borde de det. Men det stod sent igår kväll klart att SD får en vågmästarroll. Det kommer att testa svensk parlamentarism på ett sätt som vi är ovana vid i Sverige.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons