Annons
Nyheter

Missnöjet vann i regionen

Väljarna lämnar ett bittert besked till de styrande i Västra Götalandsregionen.
Nyheter • Publicerad 22 september 2010
Tar alliansen och Miljöpartiet över styret?
Tar alliansen och Miljöpartiet över styret?Foto: Curt Ylving

Att Sverigedemokraterna går från ingenting till sju mandat och att Sjukvårdspartiet går framåt kan inte tolkas som annat än en kraftig missnöjesyttring.

Sverigedemokraternas intåg i landstingsfullmäktige var inte helt oväntad med tanke på framgångarna i riksdagsvalet. Mer anmärkningsvärt är det att Sjukvårdspartiet, trots interna stridigheter och strömhopp från fullmäktigegruppen, faktiskt stärker sin ställning. Det första uttalandet från SD:s representant vittnar om fortsatt strid för närakuterna (BT 21/9). Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet lär inte ha svårt att hitta varandra i den frågan.

Annons

Det mödosamma arbetet med att bygga en stabil majoritet har redan påbörjats. Förhoppningarna om ett alliansstyre är dessvärre borta även om Moderaterna och Kristdemokraterna skulle klara av att locka över Centern och Folkpartiet. Den sittande S-FP-C-majoriteten splittras dessbättre upp men ersätts av ett mycket oklart läge.

En utsträckt hand från de borgerliga till Miljöpartiet förefaller därför som det bästa alternativet, men liksom på riksplanet lär det krävas viss övertalningsförmåga och löften om inflytande.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons