Annons
Nyheter

Mejerisatsningen gick över gränsen

Det har varit fler tvister än vanligt inom Svenljungas stabila borgerliga allians under den gångna mandatperioden.
Nyheter • Publicerad 16 september 2010
Det har varit ovanligt splittrat i Herrljungapolitiken.
Det har varit ovanligt splittrat i Herrljungapolitiken.Foto: Ingen

Den socialdemokratiska oppositionen fick igenom förslaget om mer pengar till högstadiet på Moga tack vare borgerlig splittring, sak samma i frågan om ett tillagningskök på Torsgården.

Men det är onekligen det kommunala bidraget till ett industrihotell i Kalv som har vållat störst konvulsioner inom borgerligheten och dessutom inom socialdemokratin.

Annons

25-miljonerssatsningen i Kalv kommer att förbli en huvudvärk även för den borgerliga majoritet som med största sannolikhet tillträder efter valet. Som BT:s valfrågor visade (7/9) spretar partiernas syn på industrihotellet i Kalv betänkligt. Det är bara Moderaterna och Socialdemokraterna som är föredömligt klara med att kommunen inte bör ägna sig åt att bygga lokaler åt enskilda näringsidkare.

S hänvisar dessutom till kommunallagen. Det är ett viktigt poängterande. Hur gärna Svenljungas politiker än vill stödja det lokala näringslivet, locka fler arbetsgivare och skapa fler jobb, får det enligt kommunallagen inte ske på bekostnad av att man snedvrider konkurrensen.

Och även om det går att hitta klarare fall av kommunala övertramp – annars hade väl inte frågan blivit så infekterad? – så passerades en gräns när ärendet röstades igenom med en rösts övervikt i kommunfullmäktige i februari månad.

Att mejerisatsningen för närvarande ligger på is visar dessvärre hur svårt det dessutom är för kommunala satsningar att bära sig.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons