Annons
Nyheter

Lyssnande Reinfeldt hoppas på valseger

Politiken bjuder ibland på överraskande sammanträffanden. Som att statsminister Fredrik Reinfeldt besöker Angered i Västra Götaland första vardagen efter ett av de största misstagen i svensk valhistoria.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2011
Statsminister Fredrik Reinfeldt hälsar på det unga Sverige på fritidsgården GUTS i Angered.
Statsminister Fredrik Reinfeldt hälsar på det unga Sverige på fritidsgården GUTS i Angered.Foto: Anders Robertsson

Besöket på GUTS (Gunnareds Tjejer i Samverkan) – en fritidsgård endast för tjejer – har varit inplanerat länge. Det är en del av februari och mars månads samtal med det unga Sverige.

Men i det efterföljande mötet med pressen står omvalet i Västra Götaland överst på agendan. Reinfeldt har egentligen inga nyheter att komma med. Och visst är det svårt att uttala sig om en valrörelse när man inte ens vet vilket datum som valet ska hållas, (senare under dagen framkommer det att det kan hållas den 8 maj).

Annons

Reinfeldt levererar kritik mot Socialdemokraternas röstskola i Örebro. Han uttrycker förvåning över alla felräkningar och borttappade valsedlar. Men som svar på frågan vilken roll riksorganisationerna kommer att spela ges bara en förhoppning om en seger för alliansen i Västra Götaland.

De regionala moderaterna måste respekteras. På riksnivå planeras ingen särskild kampanj. Valet till regionen kommer att "vävas in i en analys av det politiska läget just då". Längre än så sträcker sig inte Reinfeldt.

Men visst vore det otroligt om valresultatet inte tolkades som en opinionsmätning när en femtedel av väljarkåren har möjlighet att uppsöka valurnorna. Och varför skulle KD med rekordlågt väljarstöd och som dessutom har hand om vårdfrågorna avstå från att skicka fram ministrarna Göran Hägglund och Maria Larsson?

Statsminister Reinfeldt gör rätt i att ligga lågt. Samtidigt skulle det förvåna om inte åtskilliga borgerliga statsråd besöker Västsverige i april och maj. Med rätt resultat kan Västra Götaland bli ett borgerligt skyltfönster och de mindre allianspartierna få en välbehövlig skjuts i opinionen.

Men det är inte i första hand regionvalet som bekymrar de 20-talet invandrartjejer som Reinfeldt träffar på GUTS. Killarna är portförbjudna från fritidsgården i den segregerade stadsdelen. "På GUTS har vi vår egen röst" som en av tjejerna uttrycker det.

I mjuka soffor serveras kaffe, juice och kärleksmums. Under en ungefär en timmes tid talar man om arbetslöshet, de unga männens överordnade ställning, vardagsrasism och medias negativa exponering av stadsdelar med en hög andel invandrare. Och statsministern lyssnar verkligen, så till den milda grad att tjejerna själva faktiskt tar över diskussionen emellanåt.

En del frågor ligger inte på regeringens bord. För andra finns det verkligen ingen politisk quick-fix. Det är svårt att med politiska styrmedel höja kvinnolönerna på en könssegregerad arbetsmarknad, för att ta ett exempel.

Ofta landar ändå diskussionen i vikten av en bra skola, en god utbildning och en fungerande arbetsmarknad. Utan godkänd gymnasieexamen får man en mycket svår väg ut i arbetslivet. Häri ligger själva ungdomsarbetslöshetens grundproblem. Det vet förstås också Reinfeldt.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons