Annons
Nyheter

Lärarlyftet sätter press på kommunerna

Det är på många sätt skolans år i år. Regeringen kallar år 2011 och 2012 för två av de ”mest reformintensiva åren i svensk utbildnings historia”.
Nyheter • Publicerad 14 april 2011

SVT:s dokumentärserie Klass 9A som sändes tidigare i år väckte stor uppmärksamhet. Likaså har DN-medarbetaren Maciej Zarembas utmärkta artikelserie ”Hem till skolan” rört upp starka känslor. Båda serierna visar upp elever med bråddjupa kunskapsluckor och lärare som inte har försetts med de rätta pedagogiska verktygen.

Lärarnas riksförbund (LR) ansåg nyligen att ingångslönen på grundskolan och gymnasiet borde höjas med 10.000 kronor i månaden.

Annons

Det är bra att LR uppmärksammar lärarlönerna, men säg den kommun som anser sig ha råd med sådana påslag. Högre löner är också en bland flera vägar mot ökad status för läraryrket. För att locka begåvade studenter till läraryrket måste kraven på lärarutbildningarna skärpas betydligt.

Det måste bli fler behöriga lärare och fler lärare som faktiskt undervisar i det ämne de är utbildade för. Allt detta ingår i regeringens reformpaket. Lärarna måste dessutom få betalt efter erfarenhet och prestation.

Trots att både lärarfacken, Sveriges kommuner och landsting samt regeringen ställer sig bakom en större lönespridning, minskar istället skillnaderna. Här har kommunerna en viktig hemläxa att göra.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons