Annons
Nyheter

Landstinget upprätthåller myten

Svenska Dagbladet kunde igår rapportera om hur vårdinrättningar inom Stockholms läns landsting rekonstruerar unga kvinnors mödomshinnor.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2008

Därmed bidrar man med hjälp av skattebetalarnas pengar till att upprätthålla myten om att en kvinna som är oskuld blöder under bröllopsnatten.För 260 kronor genomför läkarna ingreppet, mot bättre vetande eftersom det sedan länge konstaterats att det inte finns någon hinna. Föreställningen därom har dock ett starkt fäste hos kristna och muslimska grupper från Mellanöstern.

Och vad skall egentligen den läkare göra som ställs inför en desperat kvinna som vädjar för sitt liv väl medveten om vad som kan hända om hon vanärar släkten. Ignorera henne? Konstatera att ingreppet är medicinskt onödigt och sända henne på porten?

Annons

Självklart bör inte landstinget syssla med oskuldsingrepp, så ej heller privata kliniker, om det inte är frivilligt från den unga kvinnans sida. Och hur ofta är det det? Men det är skillnad på hur läkarna bör handla och vad deras samvete tvingar dem till.

Hela debatten runt hedersproblematiken har hamnat fel. Det är de utsatta tjejerna som skuldbeläggs. De tvingas vända sig till vårdinrättningar och uppsöka skyddat boende när det istället borde vara förövarna som straffas.

Att Stockholms läns landsting kartlägger denna problematik är en bra början. Detsamma borde göras i Västra Götaland där operationerna helt säkert också är utbredda.Man måste dock gå vidare och försöka bekämpa den sneda kvinnosynen. Ett sätt är att skicka ut ungdomar som vänt sig från hedersproblematiken för att informera i skolor och föreningslokaler som inom projekten Sharaf Hjältar och Elektra.

Läkare inom den offentliga vården skall inte tvingas uppvisa den dubbelmoral som man gör idag.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons