Annons
Nyheter

Kommunpolitiken god skola när Ulrik Nilsson går till riksdagen

Den 3 oktober klockan två på eftermiddagen sammanträder den nyvalda moderata riksdagsgruppen för första gången.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010

På plats finns där Ulrik Nilsson, fram till slutet av oktober kommunstyrelsens ordförande i Borås.

Att han valde riksdagen istället för Borås var inte oväntat, överraskningen ligger snarast i att moderaterna kapade åt sig tre mandat i Västra Götalands läns södra. Detta samtidigt som partiet på kommunal nivå gick sämre.

Annons

Den politiska vardagen lär förändras radikalt för Nilsson som går från att inneha det högsta ämbetet till att utgöra en mindre kugge i ett stort parti.

Därmed inte sagt att en riksdagsledamot inte kan påverka politikens innehåll, särskilt om man tillhör det klart största partiet som befinner sig i regeringsställning. En tydlig agenda och målmedvetenhet gör skillnad i längden även i en stor riksdagsgrupp.

Kommunpolitiken är en god skola i kompromissandets konst. Det är bra att ha med sig den erfarenheten in i rikspolitiken. Men det är också viktigt att få in det kommunala perspektivet. Riksdagsledamöter och ministrar har en tendens att ställa ut löften som går ut över kommunerna, särskilt i valtider.

Politiker med lång erfarenhet från kommuner har en viktig uppgift i att verka för att minska övertrampen på det kommunala självstyret.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons