Annons
Nyheter

Håll på reglerna – gör inte SD till martyrer

Sverigedemokraternas intåg i riksdagen gör att de demokratiska spelreglerna prövas.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010

De etablerade partierna diskuterar nu för fullt hur det nya partiet ska stängas ute från makten. Ska man exempelvis gå samman om att minska antalet utskottsplatser från 17 till 15?

Motviljan från de andra partierna att lämna ifrån sig makt till sverigedemokraterna är förståelig. Det har ägnats mycket tid och kraft under valrörelsen för att förmå väljarna att inte rösta på dem.

Annons

Med tanke på det osäkra parlamentariska läget går det också att förstå det bitvis höga tonläget. Men nu är de på plats, alla 20 riksdagsledamöter, invalda av det svenska folket.

Det vore då helt förkastligt och dessutom kontraproduktivt att ändra reglerna för att stänga dem ute från den demokratiska proceduren.

Att partier på båda sidor blockgränsen ens överväger att minska antalet utskottsplatser visar att de inte till fullo förstått yttrandefrihetens grundvalar.

Om SD framstår som mobbningsoffer händer två saker. Dels underblåses den egna bilden av en underdog som kämpar mot etablissemanget, dels ökar sympatierna hos allmänheten.

Och vad är bäst? Att argumenten synas på beredningsstadiet eller att de poppar upp när det är dags för omröstning i riksdagen? En dialog med partiet är bästa sättet att möta och desarmera dem.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons