Annons
Nyheter

Gröna frågor behöver inte vara röda

Det känns inte särskilt förvånande att Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) får medhåll av Miljöpartiet i samtliga av föreningens 17 viktigaste miljöförslag inför valet (Ekot 31/8). SNF:s politiska agenda har en tendens att i många stycken överensstämma med de grönas.
Nyheter • Publicerad 1 september 2010

Men riksdagspartiernas svar på SNF:s enkät visar även att stödet i enstaka frågor är närmast lika stort från det borgerliga lägret. Svaren visar även på möjligheten till blocköverskridande samarbete på miljöområdet. Splittringen inom de båda blocken är nämligen betydligt större än mellan regeringsalliansen och den rödgröna oppositionen.

Om SNF:s åsikter får utgöra facit för en god politik för miljön så är Miljöpartiet och Vänsterpartiet de miljövänligaste partierna. Inte långt därefter följer Kristdemokraterna som gör tummen upp för 12 av 17 förslag, tätt följt av Folkpartiet som säger ja till 10 förslag.

Annons

M och S framstår i detta sammanhang som bromsklossar medan de mindre partierna har större reformambitioner. Detta följer ett traditionellt mönster. Moderaterna gjorde en för partiet ovanlig uppryckning på miljöområdet inför klimattoppmötet i Köpenhamn men efter det har frågan återigen hamnat i skymundan.

Miljöfrågorna verkar dock inte bli tongivande i årets valrörelse. I finanskrisens efterdyningar dominerar jobben och välfärden. Det är på sitt sätt synd att inte de borgerliga får utmana de rödgröna i en fråga som vanligtvis intresserar en i detta val ovanligt stor ungdomskull.

Miljön har ju dessvärre dominerats av vänsterpartierna. Trots att det finns en borgerlig berättelse om förvaltandet av naturen, om för positivt teknik- och framtidstänkande och om vikten av privat ägande som kan utmana vänsterns syn. Varför hörs inte den mer?

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons