Annons
Nyheter

Garissa visar de civila krafternasbetydelse

Steget mellan svensk äldreomsorg och ett mycket framgångsrikt projekt i en by i nordöstra Kenya kan synas väldigt långt.
Nyheter • Publicerad 11 september 2010
Foto: Lars-Åke Green

kommentar. Steget mellan svensk äldreomsorg och ett framgångsrikt biståndsprojekt i en by i nordöstra Kenya kan synas väldigt långt. Kopplingen stavas förskjutning av makt.

Som Maria Larsson (KD) påtalar på besök i Borås så har Sveriges äldre fått mer inflytande över vardagen tack vare rege-ringens valfrihetsreform.

Annons

Maktförskjutningen i den lilla byn Garissa, Kenya, är av ett mer grundläggande slag. Här handlar det om att små flickor och kvinnor har fått större makt över sina kroppar och sina liv.

Boråsambassadören Carl-Axel Ekmans erfarenheter från Garissa stärker tesen att man ska vända sig till kvinnorna för att bekämpa fattigdom och skadliga föreställningar. Det är ett lysande exempel på hur föreningsliv och privatpersoner kan göra underverk, utan inblandning från staten.

Men som biståndsminister Gunilla Carlsson (M), på samma möte, påtalar så måste man dra nytta av den kompetens och erfarenhet som redan finns på plats. Tänk om hela det svenska biståndet genomsyrades av dessa tankar.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons