Annons
Nyheter

En framgång för demokratin, trots allt

Även om allt nu tyder på att fuskaren från presidentvalet 2004, den ryssvänlige kandidaten Viktor Janukovitj, erövrar presidentposten i Ukraina finns det viss anledning till optimism.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2010
Viktor Janukovitj har gjort en remarkabel comeback.
Viktor Janukovitj har gjort en remarkabel comeback.Foto: Alexander Zemlianichenko

47-miljonerslandet har trots allt tagit steg mot mer demokrati.

Trots att 40 procent av valmanskåren före valet förväntade sig fusk tog sig ändå 70 procent till valurnorna. Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE beskrev dessutom valprocessen som ”transparent och ärlig”. Annat var det för fem år sedan.

Annons

Det är inte demokratiskt underskott som är Ukrainas stora problem. Det är de dåliga statsfinanserna, den utbredda korruptionen och det svaga ledarskapet.

Att säga att Janukovitjs återkomst till makten innebär att Ukraina söker sig närmare Moskva är att göra det väl enkelt för sig. Det var den utslagne presidentkandidaten Viktor Justjenko som var den drivande kraften bakom Nato-anslutning och EU-medlemskap.

I dessa frågor skiljer sig inte Janukovitj radikalt från den flätbeprydda premiärministern Julija Timosjenko, den orange revolutionens näst starkaste figur.

Tyvärr är valet ännu inte avgjort. Timosjenko verkar inte godkänna en förlust med några enstaka procentenheter. Mer inrikespolitiska strider väntar innan maktkampen är över för ett redan hårt prövat folk.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons