Annons
Nyheter

Det handlar inte om mer information

En undersökning från RFSU visar att svenska ungdomars sexualvanor är betydligt mer frisläppta än våra nordiska grannländers.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2009

Det gäller bland annat synen på preventivmedel. 21 procent av de tillfrågade i åldern 15–20 år skyddar sig inte alls, jämfört med 12 procent i Norge, 8 procent i Finland och 3 procent i Danmark. Så är också antalet fall av klamydia och oönskade graviditeter betydligt större i Sverige. Rädslan för att smittas av hiv verkar ha försvunnit och enligt Maria Bergström, sexualrådgivare på RFSU, ses inte klamydia som en allvarlig sjukdom.

I Sverige är det också fler unga som tycker att det är okej med flera partner samtidigt än det är i våra grannländer.

Annons

RFSU:s standardlösning för att minska antalet sexuellt överförbara sjukdomar och tonårsgraviditeter är bättre information och större tillgång på preventivmedel. Men är det verkligen det som saknas?

Vet i själva verket inte ungdomarna allt och lite till om sex? Är det inte istället på området samlevnad, åtminstone i betydelsen att ta hand om varandra, som det brister?

Sällan eller aldrig talar RFSU om hur den svenska utsvävningskulturen påverkar ungdomars psykologiska välbefinnande. Om fler brydde sig och tog ansvar för sig själva och andra skulle sannolikt inte bara könssjukdomarna minska, ungdomarna skulle nog må lite bättre också.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons