Annons
Nyheter

De rödgröna satsade allt på sjukförsäkringskortet

Det dröjde 50 minuter innan Jan Björklund utlöste ett förlösande skratt i den avslutande valdebatten.
Nyheter • Publicerad 18 september 2010
Slutdebatterat för denna valrörelse för Sahlin och Reinfeldt.
Slutdebatterat för denna valrörelse för Sahlin och Reinfeldt.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

"Ödesdebatten" eller "sista slaget om väljarna" andades seriositet och befann sig på ljusårs avstånd från pajkastningen i TV 4 kvällen innan. Det var bara för väljarna att tacka och ta emot.

700.000 väljare förväntas ta ställning från fredag kväll fram tills valstugorna stänger på söndag. Självklart stod mycket på spel. Frågan är dock hur många som bestämde sig på grundval av denna debatt. Argumenten har hörts många gånger tidigare i den rekordlånga valrörelsen, tiden för sensationella utspel är ute för denna gång.

Annons

De rödgrönas taktik var helt tydligt att trycka hårt på problemen i övergången till en ny sjukförsäkring. Det är naturligt nog svårt för alliansen att försvara sig när det blir tal om enskilda människor som har hamnat i kläm. Som statsminister Reinfeldt påpekade så föddes dock inte problematiken under denna regering.

De rödgrönas förvåning och förfäran över reformerna känns därför inte ärlig. Inte heller att regeringen "sänker skatterna för dem som har mest". Göran Hägglund påpekade mycket riktigt att de rödgröna har accepterat nästan hela jobbskatteavdraget. Dessutom är det de rödgröna som står för den enskilt största skattesänkningen under nästa mandatperiod, men inte till de som jobbar utan till pensionärerna.

Statsminister Reinfeldt talade om att ta ansvar för välfärdens finansiering under sin slutkommentar, Mona Sahlin om att satsa, satsa, satsa. Inte heller denna kväll blev man dock riktigt klok på var de rödgröna har tänkt att ta pengarna ifrån.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons