Annons
Nyheter

Ändamålet helgar medlen

I dag möter jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) representanter för Svensk Gris, Lantbrukarnas riksförbund och Svenska Djurhälsovården AB.
Nyheter • Publicerad 30 november 2009
En lycklig gris på språng.
En lycklig gris på språng.Foto: MARK BAKER

Erlandsson var snabb med sitt fördömande efter att Djurrättsalliansen spred sina hemska bilder på grovt vanvårdade grisar. Och det är förstås bra att han redan nu samlar huvudaktörerna inom grisproduktionen.

Det är svårt att säga hur svenska grisar mår, generellt sett. Djurrättsalliansen har tagit sig in på ungefär tio procent av gårdarna och de har anmält ett 90-tal gårdar av totalt 1.500. Deras metoder kan ifrågasättas. Likaså att de inte rapporterade vad de såg direkt utan väntade med att släppa nyheten lagom till jul efter två års undersökning. Många grisar hade kunnat räddas till ett bättre liv under den tiden.

Annons

Men då hade inte genomslagskraften blivit så stor. Den lilla organisationens budskap har nått ända in i EU-kommissionen och startar förhoppningsvis en europeisk debatt om djurhållning.

Svensk djurskyddslagstiftning tillhör EU:s vassaste, men efter de senaste årens avslöjanden är det omöjligt att förneka att det förekommer vanvård. Vissa grisfarmare lever inte upp till lagens bokstav. För att tvinga dem till det, krävs mer resurser till länsstyrelserna och fler stickprovskontroller. Vad tycker Eskil Erlandsson om det?

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons