Annons
Nyheter

Afghanistan kan bli minoritetsstyrets första förlust

Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande från valnatten håller.
Nyheter • Publicerad 29 september 2010

I går kontaktade Reinfeldt oppositionsledaren Mona Sahlin och gav samma besked som han tidigare givit till Miljöpartiets båda språkrör. Alliansens fortsätter att regera, fast i minoritetsställning. Något annat var heller inte att vänta.

Nu har vi alltså hamnat i den situation som varken Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin var speciellt intresserade av att diskutera före valet. En i och för sig begriplig inställning hos två kombattanter som eftersträvar majoritetsstyre och vill stänga ute Sverigedemokraterna från makten.

Annons

Minoritetsregeringar är inte ovanliga i vår tid. Det ovanliga är att två etablerade block står mot varandra med ett vågmästarparti emellan. Något givet stödparti finns inte att tillgå för regeringen.

Sverigedemokraterna kommer att hamna på samma sida som alliansen i vissa frågor och som oppositionen i andra, förutom asyl- och flyktingpolitiken där man ju redan kommit överens om samarbete. Men det lär bli fler utsträckta händer över blockgränsen.

Mycket talar för att ett förtida hemtagande av styrkorna i Afghanistan blir det första offret för denna hoppande majoritetspolitik.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons