Annons
Nyheter

Uppmanar till att rösta GRÖNT

Nyheter • Publicerad 15 september 2010

För någon vecka sedan såg jag en vacker och skrämmande film som heter HOME. Den handlar om vår planet, om den mäktiga naturen och den gudomliga balans som skapar liv på vår jord. En balans som vi rubbat. Forskare anser att vi har tio år på oss att rädda vår planet från en säker katastrof. TIO år!!! Det betyder att det fortfarande finns hopp, vi har fortfarande tid på oss att göra något, men tiden är knapp. Men om vi fortsätter som vi gjort kommer vår värld att gå en mörk och skrämmande framtid till mötes. Klimatflyktingar kommer bli ett begrepp och vi kommer behöva kämpa mot betydligt värre bekymmer än höga skatter. Vi har tagit naturen för given och utnyttjat dess resurser med kortsiktigt tänkande för att öka vår levnadsstandard. Men vad ska vi med hög levnadsstandard till om den kommande generationen är den sista?

Naturens krafter är starka och det går att utnyttja dessa krafter på ett sätt som inte förbrukar, förstör och utarmar om vi ”bara” tänker lite mer långsiktigt och värderar vår jord högre. Men vi måste vilja. Vi måste våga se vad vi håller på med och konsekvenserna av vårt agerande. Jag tycker att filmen belyste detta på ett bra sätt med hänförande bilder av vår fantastiska värld och mäniskans påverkan på den. Det är lätt att i sin vardag glömma hur vacker världen är, hur mäktig naturen är. Det är så skrämmande lätt att glömma den rikedom som omger oss när vardagen känns som en kamp. Få ekonomin att gå ihop, få iväg ungarna till dagis och allsköns aktiviteter, förverkliga sig själv, på jobbet, i hemmet. Måndag. Fredag. Måndag Fredag. Tiden rusar iväg. Jobba, jobba, jobba. Fredagsmys. Laga mat. Vad ska vi äta? Varför är det så svårt att komma på vad vi ska äta? Köket är överfullt av kokböcker och ständigt denna återkommande fråga som ibland tar sig helt orimliga proportioner: Vad ska vi äta?!?

Annons

De vardagliga problemen handlar sällan om naturen. Ekosystemet är inte en prioriterad fråga. Att regnskogarna skövlas påverkar inte min vardag, jag märker inte att det sker så varför ska jag bry mig? Hur ska jag orka engagera mig? Jag har fullt upp med mitt. Eller hur?

Ja, vi har fullt upp och medan vi jäktar oss genom livet i jakt på mer pengar i plånboken smälter isarna på Nordpolen. Oljepumparna går för högtryck och snart är oljan slut. Hur blir det då med vår välfärd?

Jag ser inga andra alternativ än att rösta grönt och sträva efter att lyfta upp klimatfrågan så att vi i vår vardag inser att det angår oss alla. Jorden är vårt gemensamma ansvar. Det finns fortfarande hopp, men vi kan inte vänta oss ett mirakel. Det är vi, du och jag som måste agera. NU.

Filmen HOMEfinns på You Tube:

Jessica Steje
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons