Annons
Nyheter

Sverige behöver en stark röst

"Om vi inte spelar som ett lag kommer vi inte att vinna de viktiga sakerna."
Nyheter • Publicerad 19 september 2010

Citatet kan inte tillskrivas vare sig Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin utan Milans tränare Massimo Allegri efter den pinsamma förlusten mot nykomlingen Cesena i italienska Serie A för en vecka sedan, där nyförvärvet Zlatan Ibrahimovic gjorde en slätstruken figur.

Men budskapet är relevant även i andra sammanhang, till exempel i den nu avslutade svenska valkampen. I eftervalsdebatten som börjar om inte i kväll så i morgon, kommer frågan om hur respektive lag klarade det interna lagspelet att vara en huvudfråga. Zlatans debutmatch för sitt nya lag slutade riktigt illa för honom, tungt belastad av förväntningar som han var. Han brände en straff i slutminuterna och omdömet? i italienska medier var skoningslöst. "Sämre kunde det inte gå", skrev La Stampa.

Annons

Å andra sidan fick Milan och Zlatan Ibrahimovic snabbt en ny chans och kunde vända elände till framgång. I fotbollens värld är kasten snabbare än i politikens. Det går som regel fyra år mellan varje ny chans.

Om de många opinionsundersökningarnas resultat står sig när dagens avgörande opinionsmätning – den riktiga rösträkningen – är utförd, då kommer de kvicka omdömena att påminna om dem som levereras i fotbollens drastiska värld. Innan sista rösten är lagd är inte valet avgjort. I de flesta demokratier har man rätt att avstå från att rösta – det anses ingå i de demokratiska rättigheterna att avstå.

Men den som inte tar sin rösträtt på allvar och betecknar den mer eller mindre som en samhällsplikt, den reducerar den moraliska tyngden i sin kritik av hur samhället styrs och utformas. Att lägga sin röst ger moralisk tyngd när man höjer sin röst.

Jag har följt många valrörelser – sedan 1968 som journalist. Dessförinnan fick jag som barn följa med min far, som var valförrättare, och sitta bland de få men engagerade församlingsbor som på åhörarplats följde valkvällens rösträkning. Det var högtidligt och allvarsamt. Det var också en långsammare och mer tålmodig process än den som väntar i kväll. Det var först efter åtskilliga timmar som allt var räknat och besked kunde ges om hur det hade gått.

I kväll vet vi några minuter efter vallokalens stängning hur det med all sannolikhet slutar. De vallokalsundersökningar som genomförs är breda och brukar vara träffsäkra. Regeringsmakten kan, om det inte blir superjämnt, fördelas tidigt.

En stark regering är vad Sverige behöver. De osäkra rörelser som finns i världsekonomin ger inte utrymme för annat om Sverige ska hålla andras kriser på avstånd. En stark regering åstadkoms bäst genom att valdeltagandet är högt och att målet, just en stark regering, prioriteras av väljarna.

Personvalet spelar en allt mindre roll i valkampanjen. Det är intressant att se hur många som lyckas pricka sig förbi den av partierna bestämda turordningen. I Sjuhäradsbygden är det på KD-listan som den intensivaste personvalskampanjen drivits av Per-Olof Hermansson.

Även om partierna är överordnade i valet så är det inte ointressant vilka som representerar partierna och företräder väljarna. Människors profil och bakgrund har betydelse för hur politiken formas och uttrycks i vardagen. En snabb titt på de tio första namnen på de listor som boråsarna har att? välja på i kommunvalet visar en mycket stark slagsida för kandidater med den offentliga sektorn som arbetsgivare eller försörjningskälla.

Det finns skäl att undra om kommunfullmäktige är rustat att i alla sammanhang fatta väl avvägda beslut. Om 80 till 90 procent av fullmäktigeledamöterna har den offentliga sektorn som bas, så påverkar det naturligtvis synen både på just den sektorn, och i än högre grad på den privata sektorn.

Den som aldrig verkat i ett vanligt företag har ingen egen erfarenhet av hur denna viktiga del av samhället fungerar och hur villkoren i det privata näringslivet ser ut. Fler politiker med andra erfarenheter skulle skapa ny dynamik i beslutsprocessen. En bredare rekryteringsbas för politiska uppdrag skulle göra det lättare för många väljare att känna igen sig bland de politiska aktörerna.

Annons

Det är en aspekt som borde ges utrymme i den kommande eftervalsdebatten.

Valkampanjen är över. Få längtar just nu efter fler politiska budskap. Mättnaden är stor. För BT:s del har de senaste veckornas redaktionella aktiviteter präglas av valet och ambitionen att på olika sätt beskriva partiernas erbjudanden till läsarna.

Nytt för denna valrörelse har varit tre debatter i tidningens regi, ett försök att få politikens skärningspunkter tydliggjorda och konkurrerande politiker i samtal och debatt med varandra. Det har gett mersmak.

Tidningen har under åtskilliga veckor varit fylld av artiklar om valet. De senaste tio dagarna har fyra sidor debatt och insändare gett fart och färg åt valrörelsen. Det betyder fler inlägg och större utrymme än någonsin.

Ändå är många av politikens aktörer inte nöjda. BT borde ha bevakat fler kampanjmöten, gjort fler intervjuer, publicerat fler debattartiklar, menar man. Mer av allt skapar emellertid varken mer rättvisa eller ökad tydlighet, utan sannolikt större trötthet hos läsarna.

Nu avgör väljarna. Gå och rösta!

För övrigt

?är det val från tidig morgon till sen kväll i dag. Vallokalerna öppnar klocka 8.00 och klockan 9.00 börjar SVT sända det sju timmar långa programmet Sverige röstar. De utlovade glimtarna från gamla valrörelser kan bli en höjdpunkt.

?själva TV-valvakan inleds klockan 19.00 och en timme senare presenteras SVT:s egen vallokalsundersökning. Kommer den att stå sig hela kvällen?

?valrörelsens skarpaste utfrågare, Monica Saarinen och Tomas Ramberg, leder valvakan i SR P1. Start 20.00.

? på bt.se samt i Borås Tidning i morgon finns allt om valresultatet att läsa. Trevlig valdag!

Jan Öjmertz
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons