Annons
Nyheter

Äntligen mot ljusare tider!

I dag klockan 13.04 vänder det! Då inträffar vintersolståndet och vår plats i världen befinner sig längst bort från solen. Sen vänder det och vi går mot ljusare tider.
Nyheter • Publicerad 21 december 2008
Idag inträffar vintersolståndet.Nu väntar ljusare dagar men den ekonomiska verkligheten är fortsatt mörk.
Idag inträffar vintersolståndet.Nu väntar ljusare dagar men den ekonomiska verkligheten är fortsatt mörk.Foto: Scanpix

Jag önskar att det gick att säga detsamma om den ekonomiska verkligheten som fortsätter mot mörkare tider. Ett ekonomiskt vintersolstånd kan inte skönjas.

Så sent som för en månad sedan spådde Handelns utredningsinstitut att omsättningen i detaljhandeln skulle öka med 2,5 procent och med god marginal passera 60 miljarder kronor. Den prognosen hade ändå beaktat en mycket lugnare ökningstakt än vi vant oss vid de senaste åren.

Annons

Just nu pågår julhandeln som intensivast, men det är osäkert hur köpsugna vi är efter alla dystra rapporter. Även om plånböckerna och bankkontot innehåller ungefär lika mycket pengar som för ett halvår sedan, gör den psykologiska effekten att vi håller hårdare i slantarna.

Från privatekonomisk synpunkt är det klokt och rationellt hanterat. Ur samhällsekonomisk aspekt bidrar det till att dra ner den ekonomiska aktiviteten.

För många handelsföretag är julhandeln avgörande och svarar för en stor del av den vinst som ger livskraft. Dålig försäljning och stora osålda varulager ger problem som leder till neddragning. Vi kommer säkert att få sådana besked i början av det nya året.

Flera av de faktorer som var bekymmersamma för världsekonomin för drygt ett halvår sedan är tillrättade.

1. Räntorna är på väg mot rekordlåg nivå. Ytterligare sänkningar väntas. Men än så länge är det mest i teorin. Att få genomslag ner på låntagarnivå tar lång tid och den trögheten är ett tydligt tecken på stora kvarstående problem i de finansiella systemen.

2. Oljepriset ligger runt 40 dollar – en dramatisk sänkning från nivåer uppemot 145 dollar per fat. Bensinpriset ligger under tian, vilket ingen för ett halvår sedan trodde att vi någonsin skulle uppleva igen.

3. Råvarupriserna har störtdykt och priserna är på en lägre nivå än på mycket länge.

4. Den stigande inflationskurvan har brutits. Stigande priser äter inte upp löneökningar och skattesänkningar.

Men detta ger ingen omedelbar effekt på ekonomin utan späder snarare på dysterheten.

För alla dem som inte drabbas av arbetslöshet innebär dock fallande priser en ökad disponibel inkomst. Under nästa år sänks inkomstskatten för de allra flesta och reala löneökningar är att vänta eftersom de flesta löneavtal redan är tecknade och dessutom i en ekonomiskt generösare tid än den som råder just nu.

Annons

Kronans värde har kraftigt försämrats på bara några månader. Visserligen blir importvaror därmed dyrare, men det gynnar exporten och möjligheten att sälja svenska varor utomlands. Kronkursen kommer kanske att minska vårt utlandsresande under året som kommer – möjligen med undantag för resor till Island, vars ekonomi och valuta åkt en långt häftigare rutschkana än Sveriges.

Nu riktas alla krav mot staten – och till viss del mot kommunerna. Men de flesta åtgärder som står till buds ger liten effekt i ett kort perspektiv.

Risken är däremot stor att den negativa ekonomiska utvecklingen ger kommuner och landsting nya ekonomiska bekymmer i deras grundläggande verksamhet.

Minskade skatteintäkter ger snabbt genomslag i den kommunala ekonomin.

Besparingsprojekten är redan många och de riskerar att öka dramatiskt de närmaste månaderna.

För alliansregeringen, som gick till val på fler i arbete, blir det en prövning när även de offentliga arbetsgivarna börjar säga upp folk och spä på redan dålig arbetslöshetsstatistik. Det blir ofrånkomligt med statligt stöd till kommuner och landsting för att förhindra dramatiska personalnedskärningar eller kommunala skattehöjningar under 2009.

Jan Öjmertz
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons