Annons
Nyheter

Jan Hansson: "En tuff resa att spela i damligan"

Snacka om sju resor värre.
Nyheter • Publicerad 8 december 2008

Damligan i basket har sport-Sveriges jobbigaste bortamatcher. Marbo kan bara att gilla läget.

En decembersöndag som denna är det förstås inga problem att trivas lite extra med tillvaron. Marbo basket slog Visby med 73–53 efter en glimrande sista period i Kinnahallen. Då gjorde hemmalaget 27–5 och fick motståndarna att påminna om nybörjare.

Annons

På läktarna fanns tyvärr bara 221 åskådare, inklusive Borås Baskets lokala stjärnor Jonas Larsson och Henrik Carlsson.

Det klena publikintresset är svårbegripligt med tanke på den lättsmälta underhållning som ofta serveras i damligan.

*

Alla klubbar fruktar Visby, alltså resan dit. Den tar 2,5 dygn om man som exempelvis Marbo av ekonomiska skäl väljer att åka med buss och färja.

Gotlands-lagets karismatiske coach Anders ”Leo” Pettersson suckar och säger:

”Såna klagomål har vi hört i tio år. Ingen tänker på att vi har de villkoren vid varje bortamatch. Det är lika besvärligt ta sig till fastlandet som till Gotland.”

*

Elitidrott av alla slag i Visby uppfattas som en pina för besökande klubbar. Så var det på den tiden Bysarna körde speedway på högsta nivå. Samma tongångar hördes när Visby Gute spelade fotboll i superettan.

Nu sprider blott basketdamerna idrottslig glans över Gotland. Så ska det förbli, om coach Pettersson får bestämma.

I brist på egna talanger (nåja, det finns tre i truppens utkant) skaffar Visby gärna importerade spelare. Två amerikanskor och två EU-spelare ingår i startuppställningen.

Annons

Marbo satsar mera på hemvävt. USA-tillskotten Leah Metcalf och Lindsey Hicks är de enda utlänningarna. Resten har svenska pass och inte nog med det, sju av flickorna i går är fostrade i klubben.

*

Det ger verkligen klubben legitimitet på elitnivå. Samtidigt lär det göra många konkurrentlag avundsjuka. Hur i herrans namn kan en liten ort generera så många fina spelare?

Nu litar inte Marbo till egenproducerat av blott ideologiska skäl. Inköp av relativt billiga förstärkningar från östeuropa hämmas av kostnaderna.

”Två flygresor till Norrland går på lika mycket som en EU-spelare till slutspelet. Vi måste välja,” säger allt-i-allon Frank Alm.

Inte nog med den krångliga utflykten till Gotland. Marbo har också dyra resor till så avlägsna mål som Luleå, Umeå, Sundvall och Östersund.

Vid en jämförelse är herrarnas fotbollsallsvenska en våt dröm: fyra matcher i Göteborg, lika många närbelägna tripper till Halmstad och Skåne. Och inte någon resa längre än till Gävle.

Eller ta handbollens elitserie. Där är den geografiska snedfördelningen lika behaglig, sett med västsvenska ögon. Olika falla ödets idrottsklubbarnas lotter.

*

Tennisen har knappast några reseproblem alls. Herrarnas hela elitserie spelas under ett par korta veckor så här års.

Annons

Sandareds TK har under flera år gjort fina resultat, tack vare ett antal spelarimport. Nu tycks Sjuhärads flaggskepp vilja hissa vit flagg – och ersättas av ett annat.

Elfsborgs TK:s uppflyttning är kul. Den känns också mer berättigad. I likhet med Marbo satsar klubben på en tydlig bygdeprofil.

Med nyförvärv som ur-elfsborgaren Marcus Sarstrand och Sandareds Johan Settergren kan Borås bli att räkna med även i tennis.

Lång resa till Gotland

Gotlandsresor är varken enkla eller tidsbefrämjande, om de inte sker med flyg.

Visbys baskettjejer påbörjade färden med färja lördag 7.05, ankomst Nynäshamn 10.25, buss till Borås och övernattning här i stan. Match i Kinna, senare på kvällen buss till Stockholm, övernattning där, avfärd med färja från Nynäshamn måndag 11.05, ankomst Visby 14.25.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons