Annons
Nyheter

Därför tar Elfsborg tillbaka Haglund

Varför väljer Elfsborg att återanställa Magnus Haglund?
Nyheter • Publicerad 12 november 2014
Foto: 

Efter åtta långa år kunde man tänka sig att samarbetet redan nått vägs ände.

Jag tror en huvudanledning till återgången är att klubbledningen vill införa ordning på schemat.

Annons

Två säsonger med Jörgen Lennartsson blev efterhand alltmer turbulenta. Spelarna slutade tidigt tro på hans taktiska idéer. Andra året präglades resultatet av denna turbulens. Om detta vittnade sämsta placeringen (sexa) på ett decennium, trots stark trupp på papperet.

2014 blev en säsong över de flestas förväntan. Fjärdeplatsen imponerade, inte minst med tanke på att ekonomin tvingade till en kraftigt nedskuren spelarkader.

Här hade Klas Ingessons medryckande personlighet i kombination med hans obotliga sjukdom betydelse. Med en manager i rullstol eller med rullator fick spelarna annat att tänka på än egna små vardagsproblem.

Atmosfären skapade ett lag som lyfte sig. Samtidigt ledde Ingessons kroppsliga åkommor till ett ibland oklart ledarskap på distans. Med obändig vilja tycktes han styra laget från sjuksängen i Ödeshög.

Utifrån den situationen gjorde tränarparet Janne Mian–Peter Wettergren ett gott jobb ute på planen.

Med Magnus Haglund vid rodret blir det bokstavligen back to basic. Förutsatt att laget varit utbytt efter hans vidsträckta period i Borås hade jag applåderat valet.

Så är inte fallet. En handfull spelare finns kvar. Några har bärande roller, hög status och inte alldeles enkla att styra.

En avgörande fråga är Anders Svenssons framtid. Kontraktet har löpt ut och förlängning diskuteras.

Klubbens störste spelare genom alla tider fyller 39 nästa år. Av naturliga skäl börjar förstås hans aktiva dagar rinna ut.

Jörgen Lennartsson fick enligt egen uppgift styrelsens uppdrag att fasa ut Svensson i fjol. Ni som följer Elfsborg vet att det slutade precis tvärtom. Cheftränaren tvingades själv lämna föreningen.

Annons

Ett år senare är läget status quo. Anders Svensson har antytt att han kan tänka sig en fortsättning. På presskonferensen betonade den nye managern vikten av att behålla mittfältsstjärnan.

Hur Haglund tänker hantera övriga 30-plussare återstår också att se. Den gångna säsongens återkommande skador avslöjade problematiken med spelare som Jon Jönsson, Daniel Mobaeck och Lasse Nilsson.

Själv hoppas jag att Magnus Haglund hellre vågar rikta blicken framåt än bakåt. Elfsborg har stora resurser i sina ungdomsled med nyblivna 17-årsmästare.

Här visade Klas Ingesson tydlig riktning. Många unga talanger fick chansen, icke sällan på bekostnad av de mer erfarna. På det viset har spelare som Sebastian Holmén och Adam Lundqvist etablerat sig i allsvenskan.

Må det fortsätta på den vägen.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons