Annons
Nyheter

BT:s sportchef sågar Borås Basket

Hösten är över i vinteridrottslandet. Betyg ska delas ut.
Nyheter • Publicerad 22 december 2008

Väl godkänt, bara godkänt eller icke godkänt för sjuhäradslagen?

Avgör själv.

Annons

Jag reste till Göteborg för att uppleva bottenmötet Gothia–Borås Basket – och fick se ligans besvikelse göra en övertygande söndagsinsats.

88–76 betyder att BB skaffade sig andrum och förutsättningar för en riktigt god långhelg. Precis så här vill man se laget. Via en kombination av flärdfullhet och effektivitet fick de Gothia att likna ett tungt bottensänke.

I början av andra halvleken var Borås ledning 28 poäng. Nog sagt.

***

Den efterlängtade segern hindrar inte en sträng halvtidsbedömning av ligans svajigaste gäng. En enda utdelad knalle ska ses i skenet av det egna målet att nå fjärdeplatsen.

Som vägledning frågade jag den tillförlitlige coachen Anders Jonsson efter matchen i Gothia Arena. Hans spontana höstomdöme: ej godkänt.

Måhända kan den efterlängtade tvåpoängaren få självförtroendet att växa, att lågvattenmärkena bli färre, att klättringen mot slutspel tar fart.

Borås Basket har onekligen kvaliteter. Det gäller ”bara” att få pjäserna att fungera. Som Dennis Springs i går. Han fintade sönder Gothia, han sprang ifrån Gothia, han hittade vägar rakt genom Gothia segfotade försvar.

Detta trots att hemmalagets taktik var densamma som vid tiopoängsvinsten i Boråshallen: stoppa Springs till varje pris.

Säsongens stadigaste BB-spelare är tveklöst Ryan McDade. Som vanligt gjorde han i går ett hästjobb under båda korgarna. 14 returer visar vilken tillgång jänken är.

Annons

***

En lika glad avslutning på säsongen fick Marbo-tjejerna. De krossade Umeå hemma i Kinnahallen (80–54) och har därmed skaffat sig ett fint utgångsläge i vårjakten på slutspel.

Riktigt trevligt är att laget inte måste förlita sig till enbart importerade amerikanskor. Nu kliver även svensktillverkade talanger fram och visar styrka.

I går bjöd Emma Nilsson och Agnes Nordström på en glänsande fjärde advent-show. Och när matchen var avgjord släppte coach Tillman in bänknötarna för en stunds nyttig praktiskt utbildning. Det är bra.

Marbo har en gedigen ungdomsverksamhet att luta sig mot. Med rätt matchning kan klubben bli en maktfaktor i svensk basket.

Någon som trodde på den utvecklingen när föregångaren Sätila för några år sedan drog tillbaka sin elitsatsning?

Sjuhärad behöver så väl ett framgångsrikt damlag. Marbo är klubben och basket är sporten som kan leverera resultat. Vi bugar djupt.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons