Annons
Nyheter
Släpp bongarna loss – det ger tur. Ungefär så lyder budskapet från många spel-idkande profitörer. Lyssna inte på dem.
Nyheter • Publicerad 16 december 2008
Svensken lägger allt mindre pengar på sitt spelande.
Svensken lägger allt mindre pengar på sitt spelande.Foto: Scanpix

I dag beräknas 150 000 människor vara spelberoende i Sverige. Diagnosen innebär att de inte klarar hantera alla varianter av penningspel.

Överdosering framför enarmade banditer, på travbanor, runt kasinobord och på internet får ofta svåra följder. Det kan handla om spruckna äktenskap, ekonomiska tragedier, kriminalitet, missbruk.

Annons

Det är i skenet av en sådan utveckling som Spelutredningen måste ses.

Alltså är det inte en dag för tidigt att myndigheterna försöker få ordning på den spretiga verksamheten. Det är snarare i senaste laget.

***

Gamblandet har tillåtits breda ut sig i alla tänkbara och otänkbara former. Numera går det enkelt att sitta hemma vid datorn och bli ruinerad på exempelvis nätpoker.

Miljonerna fladdrar runt i cyperrymden. Det sker okontrollerat för alla, utom för profithungriga arrangörer av tvivelaktiga spel.

Möjligen är det redan för sent att dra i nödbromsen. Det globala internet saknar både gränser och effektiva kontrollstationer. Där riskerar godtrogna människor att bli lättlurade offer.

Jag påstår inte att skrupelfria typer står bakom varje privat spelbolag, bara att möjligheterna till lurendrejeri känns onödigt lockande.

***

I min värld är Svenska Spel ett trovärdigare alternativ. Önskvärt vore att det statliga bolaget tog hand om all spelverksamhet, utom travet.

Dessvärre anlägger verkligheten hinder mot ett sånt monopol. Utländska och/eller privata intressenter finns redan på marknaden. I kolossala mängder.

Annons

Därför tar Spelutredningen sikte på tänkbara regleringar. Ett pragmatiskt sätt att få viss ordning på torpet.

Lotteriinspektionen föreslås bli tillsyns- och tillståndsgivande myndighet för samtliga spel och lotterier. Även såna som arrangeras av Svenska Spel och ATG.

Om åtgärden bidrar till rättning i ledet återstår att se.

***

Svensk idrott har genom åren haft stor nytta av intäkter från spelverksamhet. Svenska Spels föregångare Tipstjänst är sprunget direkt ur fotbollsrörelsen.

I början av 1930-talet hade klubbarna själva ansvaret för stryktipset. Metoderna var sällan så rumsrena. Polisen gjorde täta men föga framgångsrika nedslag för att få bukt med det utbredda skojeriet.

Om Hisingens Spelbolag stoppades på förmiddagen så öppnades i stället Västra Hisingens Spelbolag på eftermiddagen.

1934 slutade kurragömmaleken med att AB Tipstjänst beviljades tillstånd enligt engelsk förebild. Bolaget var då helt i privat ägo sedan Riksidrottsförbundet och Fotbollförbundet avstått erbjuden delaktighet.

Deras ogarderade tips löd nämligen: Försöket kommer att hålla högst sex veckor.

***

Annons

Profetian visade sig överdrivet dyster.

Intresset växte så snabbt att restriktioner måste införas. Systemtippning stoppades. Kupongutdelning till ungdom under 18 år förbjöds.

1943 blev AB Tipstjänst statligt. Tack vare kriget kunde de förmyndaraktiga/hänsynsfulla ägarna glädjas åt kraftigt sjunkande omsättning. En naturlig följd av att kupongen mest bestod av schweizisk fotboll, svensk tennis och finländsk korgboll.

Samma år noterades tidernas minsta tipsutdelning. Thure Backlund i Sundsvall vann 8 öre. Portot för utbetalningen var 15 öre. Klurige Tur-Thure avstod från att lösa ut vinsten och sparade på så vis 7 öre.

***

Det skulle komma bättre tider, eller sämre om man så vill.

Kan det anses som en mänsklig rättigheter att spela sig utfattig framför en dator eller enarmad bandit?

Tillåt mig tvivla.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons