Annons
Nyheter

Därför sticker Stokka från stan

Efter 25 år som cityköpman lämnar nu färgstarke Ola Stokka stadskärnan för att satsa på sin kvarvarande butik i Knalleland. Som vanligt har den inbitne rallyföraren bråttom med att genomföra sina planer.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2008
530624 Ola StokkaFoto: Lars-Åke Green
Foto: Lars-Åke Green

Ola står precis vid entrén till sin Jack and Jones-butik vid Stora Torget och ser nöjt på hur folk strömmar in i stora skaror.

Högarna med jeans och t-shirtar smälter ned med smått otrolig hastighet. Och undra på det: han väljer att slumpa iväg jeansen för en 50-lapp och tröjorna för bara några tior.

Annons

– Jag vet att jag inte blir så populär bland de andra handlarna i stan när jag dumpar priserna såhär. Men en vanlig utförsäljning med 30 till 50 procent hade tagit en månad och det är helt ointressant. Den 31 januari är jag härifrån, säger Ola Stokka.

Han tycks känna igen de flesta av kunderna som kommer in och verkar rent allmänt ha lätt att skaffa bekanta.

Men Ola Stokka har också haft rätt lätt för att stöta sig med en och annan, kanske mest med etablissemanget, och krusar ingen.

Med buller och bång lämnade han centrumköpmännens organisation Mitt i Borås när han tyckte att den satsade på fel saker och inte ansträngde sig tillräckligt när det gäller hans egen käpphäst – fler riktigt centrala parkeringsplatser.

– Jag är däremot med i motsvarande förening i Varberg och vill nog påstå att det råder ett annat, mer lyssnande klimat där. Det är lite mer av idyll i Varberg. Men en orsak till detta är troligen att här saknas den stenhårda konkurrens som centrumhandeln i Borås har från Knalleland.

Ja, att profilera sig rejält är ett måste om man vill överleva i stadskärnan i Borås. Stokka har utan tvivel lyckats med att synas, ibland kanske rentav mer än avsett.

För många år sedan blev det mycket uppståndelse kring och fokus på Stokka när han trotsade stans byggnadsnämnd. Utan bygglov ändrade han sin entré och lät spika upp ett träfoder med tilltalande snickarglädje och krusiduller, som många tyckte var görsnyggt.

När nämnden inte gav med sig och lät honom böta och få bygglov i efterhand, utan tvärtom kallade den lilla bagatellen för ”en allvarlig överträdelse”, var det han som fick sympatierna.

Folk tyckte kommunen agerade löjligt och det startades till och med en namninsamling till stöd för Stokkas träentré.

Ola Stokka är själv medveten om att hans frispråkighet ibland kan vålla lite problem.

Annons

– Jag brukar säga att jag är en vanlig arbetargrabb från Trandared. Farsan var tillskärare och morsan städerska och jag är som jag är. Jag säger vad jag tycker och skiter i vad andra anser.

– Men det betyder inte att jag har rätt alltid, tvärtom kan jag säkert ha fel många gånger. Och då kan jag ångra mig, säger han i nästa andetag.

– Ett sådant exempel är när jag gick emot och bråkade när Borås skulle få Stadskampen. Jag tyckte det gav köpmännen för lite, men hade fel. TV kom ju hit och Borås sattes på kartan. Det gjorde kommunen bra!

Han tillägger, med ett litet självdistanserat smil, att en orsak till att det går så bra nu för företaget är att det inte längre är han själv som håller i snacket utåt.

– Nej, det gör ju Sara, som tur är.

25 år är en lång tid och boråsarna har vant sig vid den munvige köpmannen. Därför var det en oväntad nyhet förra veckan att han på stående fot lämnar stadskärnan.

Men Ola Stokka är snabb med att betona att det absolut inte handlar om att han inte längre tror på cityhandeln.

– Borås centrum är fantastiskt och jag vill definitivt vara etablerad här. Men jag har under lång tid försökt hitta en större lokal utan att lyckas.

– Jag var beredd att vänta in Steen och Ströms blivande galleria vid Viskaholm. Vi har haft lång kontakt med varann och var i princip klara med ett kontrakt.

– Men när etableringen nu ser ut att dröja och den nya gallerian inte verkar bli inflyttningsklar förrän 2010 -11 såg jag inga möjligheter att vänta, förklarar Stokka.

Annons

Istället kommer hans företag nu att investera cirka sex miljoner kronor i butiken i Knallerian, som expanderar i den intilliggande lokalen och blir omkring 700 kvadratmeter stor.

Det är varumärkeskombinationen med Multibrand som kräver lite större butiksyta, eftersom sortimentet är större och bredare än i de båda andra koncepten. I Varberg och i Partille har Stokkas butiker den önskvärda ytan, medan detta alltså inte gått att ordna inne i Borås.

– Men jag vill gärna tillbaka till centrum igen när Viskaholm står klart.

Om Steen och Ström-satsningen genomförs enligt planerat koncept, får Ola Stokka strängt taget igenom det han tjatat om under så många år: ett riktigt rejält tillskott av centrumparkeringsplatser, så att man på allvar kan matcha sig med externhandelns klassiska fördel för de bilburna kunderna (det vill säga de allra flesta).

– Vad jag förstår blir det ett parkeringsdäck i två plan, och känner jag Steen och Ström rätt blir det gratis parkering med någon form av tidsbegränsning.

– Det är bara att inse att kunderna kräver just detta, att nästan kunna köra ända in i butiken.

Ola Stokka menar mycket bestämt att Viskaholm, med nya butiker i rätt mix och nya p-platser kan bli just den injektion som lyfter hela centrum. En rejäl livsmedelsaffär anser han själv är ett måste. Lite storlek och volym på butikerna krävs för att skapa det där riktiga draget, menar han.

– Jag tror fullt och fast att centrum i sin helhet gynnas, vi kan få en fantastisk genomströmning. Vi får en starkare helhet, även om det sker en förskjutning av etableringarna som nog kan gå ut över Österlånggatan. Å andra sidan, det kan bli fullt ös vid gamla Posten istället.

Engagemanget är inte att ta miste på. Just därför har Ola Stokka varit lite bekymrad över den försening som projektet drabbats av.

– Det är en hypotes från min sida, men skulle kunna bero på att man inte hyrt ut alla butiksytor. Steen och Ström är mycket duktiga och har lyckats med vad de företar sig. Men de är ju inte ideella, utan vill tjäna pengar.

Annons

Han gillar inte heller veckans nyhet i BT om att hela eller delar av företaget är till salu, av allt att döma av ekonomiska skäl.

– Nej, det där var helt nytt för mig. Man vet aldrig riktigt vad som kan hända efter en försäljning. En ny, stor ägare kanske vill ta hem sina pengar snabbt och väljer att göra något annat med fastigheten.

Under samtalet har säljruschen fortsatt och hyllorna gapar ännu mer tomma. Varorna nere i källaren har Ola redan kört ut till Knallelandsbutiken.

Men även om utförsäljningen går snabbt, blir det som vanligt en lång arbetsdag för Ola. När butiken stängt ska han ska börja skruva ned hyllorna och elarmaturen.

– Både jag och Lena jobbar enormt mycket, det är delvis det som ligger bakom att vi flyttar ut på landet till Kinnarumma. Där blir det mer lugn och mindre stress. Jag kan sitta vid ån och fiska.

Men Stokka verkar inte riktigt tro på vad han själv just sagt. Han tillägger, med entreprenörsleendet:

– Fast det blir nog nog full fart ändå. ag vet redan vad jag vill göra i Kinnarumma.

Namn: Sixten Kjell Ola Stokka

”Sixten hette pappa, Ola kommer från morfar. Men Stokka är mammas flicknamn, så hette den lilla plats utanför Stavanger där hon kommer ifrån. Vi hette Andersson, men både jag och bror Lars bytte i vuxen ålder till mammas efternamn.”

Ålder: 54 år

Familj: hustru Lena och två vuxna döttrar

”Vi jobbar numera alla fyra i företaget. Jag är inte högsta chefen längre, det är min äldsta dotter Sara. Och så har vi en fantastiskt bra personal också och det bidrar till framgången.”

Bostad: Lägenhet i centrala Borås, men inom kort utflyttning till nyinköpt gård i Kinnarumma.

Utbildning: Grundskola och skräddarlinjen på nuvarande Almåsskolan.

Karriär: Efter utbildningen en rad jobb inom konfektionsföretag, bland annat som platschef på Hällevadsholms konfektionsindustri. Åter i Borås arbete på Erlabolaget och Oscar Jakobsson, från 1978 säljare på Favör Modemarknad. 1982 startades Byxshopen Olé på Lilla Brogatan.

Driver tillsammans med sin fru och döttrar fyra klädbutiker med varumärkena Jack and Jones, Vero Moda och Only, lika med Multibrand, med en årsomsättning på cirka 70 miljoner och med 40 anställda.

Aktuell: Lämnar om några veckor Borås centrum efter 25 år som cityköpman och satsar på Jack and Jones- och Veromoda-butikerna i Knalleland, Allum i Partille och Gallerian i Varberg. Är på gång att etablera även i norskägda Steen och Ströms blivande köpcentra i Mölndal, intressent även i företagets projekt i Viskaholm i Borås.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons