Annons

Debatt: Vi har förblindats av talet om valfrihet

Stora summor pengar som borde användas inom verksamheterna försvinner ur vårt land till skatteparadis, påpekar Bekymrad medborgare.
Insändare • Publicerad 14 november 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Gorm, Kallestad

Under ganska många år har vi sett hur privata företag har tillåtits driva verksamhet inom den så kallade offentliga sektorn, till exempel sjukvård, äldreomsorg, skola, posthantering. Vi har förblindats av talet om valfrihet. Men vad blev bättre? Stora summor pengar som borde användas inom verksamheterna försvinner ur vårt land till skatteparadis.

På bostadsfronten blåser också kalla vindar. Tusentals människor står i bostadsköer – och vad är det de efterfrågar? Jo, hyresrätter med rimliga hyror, det vill säga hyror som flertalet människor kan betala och ändå ha råd att leva ett drägligt liv.

”Även renoveringar tvingar bort människor från sina hem, eftersom hyreshöjningar på cirka 50 procent är vanliga.”
Annons

Regeringen har genom januariavtalet bestämt att marknadshyror skall införas, först i nybyggnation. Utredningar visar att marknadshyror skulle höja hyrorna med cirka 30–50 procent i de flesta kommuner. Väldigt många människor skulle inte klara en sådan hyra, utan tvingas bort från sina hem. Och vart skulle de flytta? Det står ju inte tomma lägenheter och väntar.

Marknadshyra ger inte fler lägenheter. Vad som behövs är nybyggnation av hyresrätter med rimliga hyror.

Även renoveringar tvingar bort människor från sina hem, eftersom hyreshöjningar på cirka 50 procent är vanliga (renovräkning). Fastighetsägarna hävdar att de vidtar standardhöjande åtgärder i samband med stambyten. De boende borde ha större möjlighet att kunna påverka sin boendemiljö – man kanske inte behöver det som kallas högsta standard.

Fundera på vilken samhällsutveckling du vill se.

Bekymrad medborgare

Annons
Annons
Annons
Annons