Annons

Vem är det som vilseleder om skolan?

Svar till Anders Alftberg, BT 10/12.
Slutreplik • Publicerad 12 december 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Alexander Olivera/TT

Tack, Anders Alftberg (SD), för din replik på min insändare angående Pisa- rapporten. Det är viktigt med debatt om politiska frågor. Ännu bättre är det om debatten är saklig.

Du hävdar att jag vilseleder allmänheten om Pisa-rapportens resultat angående kunskapsnivån för svenska elever. Ditt argument är att elva procent av eleverna var exkluderade från undersökningen då de inte kunde svenska. Det är mycket riktigt att de som inte kan språket undantas från Pisa-rapporten. Skälet kan vara funktionsnedsättning eller att eleven är nyanländ. Men, detta har gjorts i alla tider för alla länder som undersöks i Pisa rapporten.

”I min värld, och för alla andra som arbetar med undervisning, är det inte att svartmåla någon bara för att man inte håller med om argumenten.”
Annons

När resultaten från tidigare rapporter publicerats har denna grupp alltid varit exkluderad. Därför har det inget att göra med en jämförelse om resultaten har ökat eller minskat. Jag har hävdat att argumentet att den svenska välfärden inte skulle klara av en ökad flyktingström inte stämmer. Om det hade varit så borde resultaten för de elever, utan funktionsnedsättning eller som inte är nyanlända, ha sjunkit. Det har de inte har gjort.

Jag undrar vem utav oss det är som vilseleder allmänheten. Istället för att debattera min tes så anklagar du mig för att svartmåla SD. Det vore bra om du skiljde på argument och personangrepp. I min värld, och för alla andra som arbetar med undervisning, är det inte att svartmåla någon bara för att man inte håller med om argumenten.

Jag skulle som lärare inte uppmuntra mina elever att använda sig av din debatteknik, då skulle det öka risken att få betyget F i flera ämnen.

Roger Olsson, lärare och socialdemokrat i Borås

Annons
Annons
Annons
Annons