Annons

Västtrafik: Vi jobbar för att öka tryggheten

Svar till Christer, BT 7/7.
Replik • Publicerad 13 juli 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Just nu är vi mitt inne i ett upphandlingsskede där avsikten är att våra kontrollanter ska bli fler och synas mer, skriver Henrik Kjellberg.\nJust nu är vi mitt inne i ett upphandlingsskede där avsikten är att våra kontrollanter ska bli fler och synas mer, skriver Henrik Kjellberg.
Just nu är vi mitt inne i ett upphandlingsskede där avsikten är att våra kontrollanter ska bli fler och synas mer, skriver Henrik Kjellberg.\nJust nu är vi mitt inne i ett upphandlingsskede där avsikten är att våra kontrollanter ska bli fler och synas mer, skriver Henrik Kjellberg.Foto: Lennart Magnusson

Vi uppskattar att du hör av dig angående fuskåkning på våra bussar. Det är viktigt att alla gör rätt för sig i kollektivtrafiken. Det är bara genom att alla betalar för sig som vi kan fortsätta utveckla trafiken.

Som du skriver har vi ett öppet system i Göteborg, där väldigt många vill resa med oss, för att göra av- och påstigning mer effektivt. I Stockholm finns tunnelbana som har hög kapacitet och till stor del kan avlasta busstrafiken, på ett sätt som inte går i Göteborg. Genom att öppna upp samtliga dörrar kan vi nära halvera uppehållstiderna vid hållplatserna och flödet i stadstrafiken blir betydligt bättre, vilket gör att våra resenärer får en kortare resa.

”För att motverka fuskåkning och öka tryggheten i kollektivtrafiken har vi kraftfulla satsningar på gång inom biljettkontrollen.”
Annons

De allra flesta resenärer gör rätt för sig när de reser med oss, vilket är viktigt att komma ihåg. Det finns några procent som fuskåker, vilket naturligtvis aldrig är okej. Utanför Göteborgs stadstrafik är det visserligen förarens ansvar att kontrollera biljetterna på alla resenärer men förare ska heller aldrig behöva acceptera hot eller våld i samband med detta. Det är något vi ser väldigt allvarligt på.

För att motverka fuskåkning och öka tryggheten i kollektivtrafiken har vi kraftfulla satsningar på gång inom biljettkontrollen.

Just nu är vi mitt inne i ett upphandlingsskede där avsikten är att våra kontrollanter ska bli fler och synas mer. Ny teknik och nya betalningslösningar gör också att vi hela tiden måste hitta nya metoder för att stävja fuskåkningen och säkerställa att alla gör rätt för sig, vilket vi arbetar med kontinuerligt. Förutom det jobbar vi också med flera andra trygghetsskapande insatser just nu.

Henrik Kjellberg, Västtrafik

Annons
Annons
Annons
Annons