Annons

Västtrafik: Så få som möjligt ska behöva stå i bussen

Svar till Camilla Mård, BT 3/3.
Insändare • Publicerad 12 mars 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tack för att du som bussförare hör av dig med dina tankar om säkerheten i trafiken. Säkerheten för våra kunder är en högt prioriterad fråga för Västtrafik och våra partnerföretag. Vi arbetar utifrån de lagställda regler som finns och har även egna rutiner för att upprätthålla en säker kollektivtrafik.

Det finns inget lagstadgat förbud mot stående passagerare under förutsättning att bussarna är godkända för det. Antalet godkända ståplatser bestäms vid registreringsbesiktningen av fordonet och varierar beroende på bussmodell och klass.

Annons

Vår ambition är att ha så få stående som möjligt i vår trafik även om det ibland är svårt att undvika, i synnerhet under högtrafik då många reser.

Tillsammans med våra partnerföretag arbetar vi kontinuerligt med att anpassa vår trafik efter det resandebehov och de förutsättningar som finns i och runt omkring trafiken. För att minska antalet stående ombord sätter vi exempelvis in fler bussar på linjer där många reser och vi sänker farten om det är stående passagerare ombord. På vägar med hög hastighet är det max 70 km/tim som gäller.

På sträckan mellan Borås och Ulricehamn har vi nu en del förstärkningsbussar, men vi följer också trafikläget hela tiden för att se till att antalet bussar som kör är tillräckligt. Behövs det så gör vi justeringar.

Förutom det tar vi också tacksamt emot alla synpunkter om hur vi kan förbättra trafiken i området, både från förare och kunder.

Henrik Kjellberg, Västtrafik

Annons
Annons
Annons
Annons