Annons

Språket är nyckeln till integration

Insändare • Publicerad 3 september 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi behöver samarbeta mer med varandra för att nya svenskar ska kunna lära sig språket så snabbt som möjligt, anser Ali Aljojo.

Medan jag bläddrar i tidningar och e-tidningar, har jag noterat att integration har blivit nästan den mest omtalade frågan i valet. Den har tagit det mesta intresset av alla frågor i hela valrörelsen. När vi lyssnar på partiledare och medlemmar och läser vad de skriver angående integrationen märker vi olika tankar och åsikter om hur de ser på integrationen och invandringen, och vilka lösningar de har.

Annons

Därför tänkte jag att det skulle vara bra om jag skrev lite om den och försöker förtydliga min åsikt utifrån att jag är en invan- drad person. Jag kom till Sverige för fem år sen och har gått igenom nästan samma steg och omständigheter som de nyanlända gjorde eller numera gör.

För några dagar sedan lyssnade jag på Annie Lööf (C) när hon talade om integration. Där uppgav hon att språket är nyckeln. Jag håller med henne helt och hållet. Det är svårt att jobba och kommunicera med andra och komma in i samhället om det finns ett språkligt hinder.

Därför tycker jag att vi behöver lösa detta genom att vi samarbetar med varandra för att nya svenskar ska kunna lära sig språket så snabbt som möjligt. Och jag kan försäkra att de flesta av invandrarna har yrken samt tidigare yrkeserfarenheter. Det är bara språket som hindrar dem att få jobb.

När jag ser tillbaka på tiden på SFI (svenska för invandrare) och tänker på de andra som samtidigt studerade SAS (svenska som andra språk) grund och SAS3, noterar jag att de allra flesta har jobb nu och en stor del av dem har en fast anställning.

Slutligen tackar jag alla människor som har hjälpt oss, direkt eller indirekt, att komma in i samhället. Jag citerar Annie Lööf: ”Medmänsklighet för Sverige framåt”.

Ali Aljojo, kommunfullmäktigekandidat för Centerpartiet i Mark

Annons
Annons
Annons
Annons