Annons

Skamligt att ducka för ett kärnvapenförbud

Det är oerhört tragiskt att den svenska regeringen vägrar skriva under på FN:s förbud mot atombomber, hävdar Jyrki Seppälä.
Politik • Publicerad 19 juli 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ingen ska inneha sådana massmordsvapen och ingen ska ha rätt att släppa atombomber över människor, djur och natur, skriver insändaren.
Ingen ska inneha sådana massmordsvapen och ingen ska ha rätt att släppa atombomber över människor, djur och natur, skriver insändaren.Foto: TT

Atombomber är det värsta massförstörelsevapen vi känner till. Därför var det rätt och riktigt när 122 länder i FN för två år sedan beslöt att förbjuda kärnvapen i hela världen. Det enda riktiga förstås.

Ingen ska inneha sådana massmordsvapen och ingen ska ha rätt att släppa atombomber över människor, djur och natur. Det borde vara ett enkelt beslut för alla att skriva under.

”Det är därför oerhört tragiskt att den svenska regeringen vägrar skriva under på FN:s förbud mot atombomber.”
Annons

Det är därför oerhört tragiskt att den svenska regeringen vägrar skriva under på FN:s förbud mot atombomber. Horribelt. Ett oerhört nederlag. Ett platt fall på rygg inför USA och Nato. Och ett svenskt ja till atombomber i världen.

Sorgen är stor hos alla fredsvänner och vänner av svensk neutralitet och alliansfrihet. Husse ryckte i kopplet och som en förskrämd byracka föll regeringen ryggradslöst igenom all moral.

Årtionden av fredsarbete sedan 50-talets kamp mot atombomber viftades lättvindigt undan i det svenska folkets namn. Utan att fråga om lov, och slugt nog mitt i semestertider, deklarerades att Sverige säger ja till atombomber i världen.

Jyrki Seppälä

Annons
Annons
Annons
Annons