Annons

Ska förskollärare sköta brandskyddet också?

Varför hade förvaltningen förskollärarexamen som krav för de biträdande rektorstjänsterna från första början, undrar skribenten.
Insändare • Publicerad 3 november 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT

Signaturen Trött leg. förskollärare skriver i BT 25/10 angående besparingarna i förskolan: ”Vem ska boka vikarier? Vem ska hålla i brandskyddet? Vem skriver protokoll? Vem uppdaterar policyn? Listan kan göras hur lång som helst med arbetsuppgifter som vi förskollärare inte tänker ta över.”

”Nu hoppas vi att förskolan får tillbaka sina förskollärare, att de får ägna sig åt det de utbildade sig för.”

Precis! Vi tänker inte ta över de arbetsuppgifterna, för de kräver inte någon som helst lärarkompetens. Det är att slänga lärarlegitimationen i papperskorgen. Jag undrar varför förvaltningen hade förskollärarexamen som krav för de biträdande rektorstjänsterna från första början.

Annons

Från barnen och verksamheten försvann pedagoger med stort kunnande om barns lärande och utveckling. Kunskaper i didaktik och om förskolläraruppdraget användes istället till att boka vikarier, uppdatera pärmar och rutiner och skriva protokoll?

Nu hoppas vi att förskolan får tillbaka sina förskollärare, att de får ägna sig åt det de utbildade sig för, att ge god omsorg och undervisning till de yngre barnen.

Låt lärare vara lärare

Annons
Annons
Annons
Annons