Annons

Självklart förtjänar de bästa lärarna högre lön

Lärarkåren är lite komplex och vill gärna se alla som lika kompetenta, skriver Skolfröken.
Insändare • Publicerad 13 oktober 2020
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla lärare gör sitt bästa utifrån sin förmåga, en del levererar lite mer än andra och om det ger bättre resultat på en skola så skall det självklart synas i lönekuvertet, anser insändaren.
Alla lärare gör sitt bästa utifrån sin förmåga, en del levererar lite mer än andra och om det ger bättre resultat på en skola så skall det självklart synas i lönekuvertet, anser insändaren.Foto: Alexander Olivera/TT

Finns det lärare som är mer kompetenta än andra? I andra yrkesgrupper finns det olika grad av kompetens – vilket vore konstigt om det inte fanns inom lärarkåren också.

Om staten har avsatt pengar för skolor i socioekonomiskt utsatta områden och anser att de mest kompetenta lärarna bör finnas där samt att också försöka vilja hålla kvar dem, då har lösningen blivit ett rejält lönepåslag. Observera att förstelärarna på de åtta skolorna i Borås stad måste säga upp sig från sina nuvarande förstelärartjänster med 5 000 kronor extra, söka de nya tiotusenkronorstjänsterna och om de får en ny tjänst så gäller den under tre år.

”Det är självklart att de lärare som varken får 5 000 eller 10 000 kronor extra känner sig besvikna.”
Annons

Därefter vet ingen vad som händer och lärarna riskerar i värsta fall att stå helt utan försteläraruppdrag – vilket innebär att gå tillbaka till grundlönen.

Avundsjuka och orättvisa kommer alltid att finnas, så det är självklart att de lärare som varken får 5 000 eller 10 000 kronor extra känner sig besvikna. Dock är möjligheten, och har varit, att söka tjänster som förstelärare öppna för alla som uppfyller de uppsatta kriterierna.

Lärarkåren är lite komplex och vill gärna se alla som lika kompetenta, vilket är en utopi, det vore konstigt om fallet vore så. Alla lärare gör sitt bästa utifrån sin förmåga, en del levererar lite mer än andra och om det ger bättre resultat på en skola så skall det självklart synas i lönekuvertet.

Den otacksammaste uppgiften har rektorerna som måste välja ut de mest kompetenta lärarna, samtidigt som det kan göra att lärarna också måste synliggöra vad som gör att de skall vara förtjänta av det extra påslaget under tre år. Glöm inte att alla som gått i skolan minns att det fanns både bra och mindre bra lärare – det är faktiskt fortfarande så.

Skolfröken

Annons
Annons
Annons
Annons