Annons

Låt världen fortsätta komma till Kalv

Det är viktigt att slå vakt om denna unika festival, skriver Owe Lundin och Marita Karlsson.
Insändare • Publicerad 9 november 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sori Choi spelade på Kalvfestivalen 2018.
Sori Choi spelade på Kalvfestivalen 2018.

Sedan 2004 har världen en gång om året kommit till Svenljunga kommun för att musicera i natursköna Kalv under ett par dagar i augusti.

Under dessa år har Kalvfestivalen blivit en välkänd och självklar mötesplats för nutida konstmusik. Hela denna tid har Svenljunga kommun varit en samarbetspartner till festivalen och bidragit till dess finansiering.

Annons

Vi liberaler anser det finns stöd för finansieringen i Svenljunga kommuns vision för att skapa det godaste livet. I visionen står det nämligen att läsa: ”Vi (Svenljunga kommun) utformar gott om kulturella och sociala mötesplatser.”.

”Om Svenljunga kommun minskar sitt stöd är vår farhåga att dessa och andra samarbetspartners också backar.”

Kalvfestivalen är såväl en kulturell som en social mötesplats med deltagare från många av världens hörn. Som exempel kan nämnas att till den kompositionsakademi som anordnas som en del av festivalen sökte förra året 138 personer till de åtta platserna. Och dessa tonsättare kom bland annat från USA, Kina, Ryssland, Iran och Sydkorea.

Vi måste dessutom ha i åtanke att festivalen är en plusaffär för kommunen. Besökare och musiker som deltog i 2018 års festival spenderade 220 000 kronor under sina dagar i kommunen. Det är intäkter för de Kalvbor som hyr ut boende och säljer mat, vilket i förlängningen genererar skatteintäkter för kommunen.

För Liberalerna i Svenljunga är det därför viktigt att slå vakt om denna unika festival. Vi anser att det kommunala bidraget ska ligga kvar på 2018 års nivå, vilket var 60 000 kronor, samt framgent räknas upp i enlighet med index.

Festivalen stöds inte bara av kommunen, utan också bland annat av Västra Götalandsregionen och av staten via Kulturrådet. Om Svenljunga kommun minskar sitt stöd är vår farhåga att dessa och andra samarbetspartners också backar, vilket på sikt kan leda till att Kalvfestivalen bara lever kvar i folks minne.

Owe Lundin

Marita Karlsson

Liberalerna Svenljunga

Annons
Annons
Annons
Annons