Insändare

Inför omställningsbidrag till alla

Insändare Artikeln publicerades
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Sverige kan lära av Kanada för att få ner utsläppen av koldioxid, menar skribenten.

I måndagens val i Kanada lyckades Justin Trudeaus liberala parti behålla regeringsmakten. En valförlust hade äventyrat den revolutionerande koldioxidavgift som Trudeau införde tidigare i år och som ger de flesta kanadensare mer i plånboken. Avgiften kallas passande nog Price on Pollution, eftersom den som förorenar atmosfären också får betala.

Det banbrytande i förslaget är att hela intäkten från avgiften delas ut till befolkningen. Alla får en lika stor summa varje år, vilket kompenserar för ökande bränslepriser. Faktiskt får en majoritet av medborgarna mer tillbaka än de höjda bränsleavgifterna. Systemet har i många år testats i en av Kanadas provinser, med stor framgång och med stöd från nöjda invånare.

"Den som konsumerar lite bränsle, går, cyklar eller åker kollektivt blir en ekonomisk vinnare, medan storkonsumenten av bränslen kommer att få betala mer.”

Lyckligtvis finns ett liknande förslag redan i Sverige och det skulle kunna införas snabbt, så snart medborgare och politiker får kännedom om dess möjligheter att minska koldioxidutsläppen och hejda klimatförändringen. Förslaget kallas avgift och utdelning och ger varje månad ett lika stort omställningsbidrag till varje vuxen medborgare och en extra andel till gles- och landsbygd.

Omställningsbidraget finansieras av höjda avgifter på bensin och diesel och innebär att den som konsumerar lite bränsle, går, cyklar eller åker kollektivt blir en ekonomisk vinnare, medan storkonsumenten av bränslen kommer att få betala mer. Ett enkelt och rättvist förslag, som drivs av Klimatsvaret, en liten klimatrörelse med globala rötter.

Revolutionerande förslag sprids snabbt och liknande idéer förs nu också fram i USA och av Internationella valutafonden, som anser att kraftigt höjda koldioxidavgifter är avgörande för våra möjligheter att klara klimatkrisen.

Kloka och framsynta politiker har nu möjlighet att göra Sverige till ett föredöme i världen.

Matts Hjertqvist

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.