Annons

Igår kunde riksdagen ha sänkt bensinskatten

Det är dags att sluta använda Sveriges bilister och svensk landsbygd som kassako i statens budget, anser Jan Ericson.
Insändare • Publicerad 5 december 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Erik Simander/TT

Igår röstade vi moderater på vår riksdagsmotion om att sänka drivmedelsskatterna med 1 krona per liter. Det hade inneburit en återställning av regeringens extra skattehöjningar på drivmedel under de senaste fem åren. Tyvärr fick inte vår motion riksdagens stöd.

Vi moderater har visat i vår budget att det hade gått utmärkt att finansiera en sådan skattesänkning om man prioriterar rätt saker i statens budget.

”Igår bevisades vilka partier och riksdagsledamöter som inser att de svenska bilisterna är överbeskattade.”
Annons

Vi moderater effektiviserar och lägger ned myndigheter och justerar ned biståndet mot FN:s rekommenderade mål. Vi säger nej till meningslösa byggsubventioner, ineffektiv klimatpolitik, friår, ”familjevecka” och elcykelpremier. Vi stramar upp migrations och integrationspolitiken, inför bidragstak, kvalificering för nyanlända i bidragssystemen och inför villkor i försörjningsstödet. Vi avskaffar även ränteavdragen för lån utan säkerhet, exempelvis kreditkort och sms-lån.

Allt detta ger oss utrymme att satsa mer på välfärd och sjukvård, kommunerna, polisen och rättsväsendet, att sänka skatter för alla löntagare och pensionärer och alltså sänka skatten på drivmedel med en krona. Samtidigt har vi större överskott i statsfinanserna än regeringen och stödpartierna.

Det är dags att sluta använda Sveriges bilister och svensk landsbygd som kassako i statens budget. Igår bevisades vilka partier och riksdagsledamöter som inser att de svenska bilisterna är överbeskattade. Dagens regeringskonstellation (S, MP, C och L) tillhör inte dem.

Jan Ericson (M), riksdagsledamot finansutskottet

Annons
Annons
Annons
Annons