Annons

Förvägra inte tiggarna mänskliga rättigheter

Svar till Björn Lundell, BT 5/12.
Insändare • Publicerad 11 december 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Emil Langvad/TT

Som många andra tycker Björn Lundell att Amnesty ska hålla sig till att kritisera andra. Det tycker även de diktaturer vars regimer han tycker fokus bör ligga på…

Men mänskliga rättigheter är mänskliga rättigheter oavsett var de kränks. Och nu kränks de i Sverige. Av det svenska samhället. Då reagerar en del av oss, krångligare än så är det inte.

”Hjälp på plats står heller inte i motsats till rättigheter här.”
Annons

Inom EU råder fri rörlighet, så vad jag vill eller ser som optimalt spelar ingen roll. Rumänska romer har lika stor rätt att tigga i Borås som i sin grannby. De flesta av dem vill dessutom mycket hellre jobba – och tillfällig hjälp med tak över huvudet kan vara just vad som behövs för att göra det möjligt.

Vi har medbestämmande, elevdemokrati och hearings om allt, men ingen har tillfrågat romerna hos Siinto Hämäläinen hur de vill ha det, eller gett dem några alternativ. Staden har bara bestämt att de inte får ha det som de har det och lämnat dem därhän och hoppas likt Lundell att Rumänien plötsligt ska börja ta ansvar för de mänskliga rättigheter de inte själva vill stå upp för.

Hjälp på plats står heller inte i motsats till rättigheter här. Jag har själv varit i Buzau två gånger och jobbat med barn till tiggarna på våra gator i projekt tillsammans med den lokala skolan och vet att mycket finns att göra där. Men till dess att förändring skett kommer behovet av att hitta försörjning på andra platser att kvarstå, och att då förvägra dem grundläggande rättigheter och möjligheter när de kommer hit är ett skamligt beteende, det borde man inte behöva vara med i Amnesty för att inse.

Christian Kastö

Annons
Annons
Annons
Annons