GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Försäkringskassans behandling är rutten

Det är traumatiskt att bli helt och hållet övergiven av svenska samhället, skriver Andrea.
Insändare • Publicerad 4 maj 2019 • Uppdaterad 4 maj 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: isabell Höjman/TT

Vi ”utförsäkrade” är en växande grupp som hamnat i skymundan i samhällsdebatten. Läget har blivit outhärdligt för många av oss.

Därför ska vi demonstrera i dag i åtta städer. En planerad demonstration i Borås blir inte av trots tillstånd från polisen. Omöjligt att konkurrera med Actionrun. Men det går fler tåg.

”Tänk efter: Det kunde ha varit du. Sjukdom och olycka kan drabba vem som helst.”

Utförsäkring är inte något vedertaget förvaltningsbegrepp. Frågar man vanliga, friska människor så vet de knappast vad det handlar om. Det betyder att Försäkringskassan (FK) nekar en sjukskriven person sjukpenning, eller att den blir indragen. Eller att man nekas sjukersättning (tidigare förtidspension). I båda fallen bedömer FK att den sjuke har arbetsförmåga som måste prövas mot ”alla på arbetsmarknaden normalt förekommande arbeten”, oavsett vad den sjukes läkare intygar.

FK har egna försäkringsmedicinska rådgivare. Läkare som aldrig någonsin träffar, för att inte tala om undersöker, en patient.

Vi ifrågasätter rättssäkerheten av FK:s sätt att handlägga ärenden mot bakgrunden av nationella lagar och EU-rätt.

Om en sjukskriven person blir utan ersättning kan det ha förödande konsekvenser för ekonomin, synnerligen för ensamstående. Det är inget undantag längre att man förlorar tak över huvud och tappar fotfästet helt. Ändhållplats socialtjänsten. Om man har tur.

Hur ska man överleva? Ekonomiskt och psykiskt? Det är traumatiskt att bli helt och hållet övergiven av svenska samhället. I genomsnitt nekas 135 personer i Sverige ersättning från Försäkringskassan – per dag.

Demonstrationerna anordnas av gruppen Nekad sjukförsäkring. Vi arrangörer – långtidssjuka allihop – vill visa utåt att vi inte längre accepterar FK:s sätt att bemöta sjukskrivna, som många uppfattar som social utrensning. Vi ber alla våra anhöriga och vänner att sluta upp och stödja oss. Tänk efter: Det kunde ha varit du. Sjukdom och olycka kan drabba vem som helst.

Andrea – utförsäkrad under flera år

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.