Annons

Bemanningsföretagen behöver förbjudas

Bemanningsföretag, som så sent som för 25 år sedan var olagliga, flyttar risktagandet från företaget till arbetaren, konstaterar Robert Wettersten.
Insändare • Publicerad 7 mars 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Jan Pettersson

I somras ville Speed Group i Borås rekrytera 400 personer, som lockades med såväl gratis gymkort, kaférabatt som gratis Spotify-konto. Nu får anställda lämna sina jobb i förtid på grund av arbetsbrist.

”Att kontrakten ser ut så här är inget vi gillar men tyvärr är det den bistra verkligheten”, säger Metalls ombudsman i en intervju i BT i lördags, ungefär som när meteorologerna konstaterar en regnig sommarvecka.

”Som alltid betyder företagens frihet arbetarnas ofrihet.”
Annons

Var finns kampen för bättre arbetsvillkor och för anständiga anställningsvillkor? Har kanske IF Metall fullt upp med att hjälpa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i hennes antistrejklagstiftning?

Att jobba för bemanningsföretag innebär för många att inte ha rätt till sin egen fritid. Att inte kunna planera och att ständigt ha mobilen inom räckhåll för att vara tillgänglig. Både mentalt och fysiskt tär det på männi- skan. Bemanningsanställningarna breder ut sig och anställningsvillkoren liknar arbetarnas i början av 1900-talet.

BT 2/3.
BT 2/3.

Visst har levnadsvillkor blivit bättre och visst kan man unna sig mer. Men var finns tryggheten? Var finns säkerheten och framtidstron? Som alltid betyder företagens frihet arbetarnas ofrihet.

Bemanningsföretag, som så sent som för 25 år sedan var olagliga, flyttar risktagandet från företaget till arbetaren. De bemanningsanställda riskerar att bli ett B-lag på arbetsplatsen, och den som är anställd via ett bemanningsföretag kan när som helst få veta att man inte är välkommen till arbetsplatsen nästa dag.

Det är dags att återigen förbjuda bemanningsföretag. Behöver företagen arbetskraft ska de anställa på riktigt.

Robert Wettersten, Kommunistiska partiet, Borås

Annons
Annons
Annons
Annons