Annons
Nyheter

Skörd på tork

Nyheter • Publicerad 12 oktober 2010

Så här års brukar trattkantarellerna ligga på tork hemma. Av olika skäl har jag inte hunnit ut i skogen och plockat trattisar i år och nu är det för sent. Svampen finns nog kvar. Det är jägarna jag inte vill komma ivägen för.

Istället har vi en bakplåt nötter på tork. Nej, inte hasselnötter, de är ju fridlysta. Färska valnötter får en sista torkning nu, sedan sätter vi undan dem till jul. De är fritt fram att plocka på allmän mark i Tyskland - åtminstone på vissa håll. Det yttre skalet brukar vara kladdigt och smetigt det fick bli torghandel i Tyskland och varuhus i Frankrike.

Färska valnötter är en delikatess, krämiga och goda, sedan man pillat bort det lite bittra tunna skalet som skyddar själva nöten. Prova själv om du åker söderut på hösten.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons