Annons
Nyheter

Krogpriser och traktamenten

Nyheter • Publicerad 4 februari 2011

Det har blivit dyrare att inte ta med matlåda till jobbet. Möjligen har det också blivit något dyrare att ta med matlåda. Det beror ju på vad man har lagat hemma. Den prisstegringen kan hänföras till att ett antal råvaror har blivit dyrare. Har du sett vad en brödlev kostar nu för tiden? Hutlöst! Att det har blivit dyrare att äta på lokal har flera orsaker. En analytisk kollega påminde mig om den för ett år sedan genomförda kassareformen. Näringsidkarna skulle byta kassaapparater till sådana som var mer svåra att fuska med. De nya maskinerna kostade ett antal tusenlappar. Dessutom skulle inte vara lika lätt att undgå moms som tidigare. Klart att sådan märks på priset. Det är skatteverket som står för kontrollen att kassaregistren efter 1 januari 2010 är i enlighet med lagen. Det är samma myndighet som ger ut instruktioner om traktamenten och hur dessa deklareras. Nu citerar jag myndighetens beskrivning av traktamenten: "Traktamente är en ersättning som man som anställd kan få av sin arbetsgivare när man reser i tjänsten. Traktamentet ska täcka de ökade levnadskostnaderna under tjänsteresan, dvs. utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter." Detta får mig att leta i mitt rikhaltiga förråd av gamla papper. Se där, där hittar jag bestämmelser som just har fyllt 21 år. De anger en timersättning om 10:70 vid flerdygns förrättning och ett kvällstillägg à 68 kronor. Och vad gäller för 2011? En titt på Skatteverkets hemsida ger vid handen att 10:70 är fortfarande aktuellt precis som 68 kronor. Jag vet inte var man kan äta en bit mat på kvällen - dit räknar jag varken hamburgerier eller korvakok - för 68 kronor. En hundralapp räcker inte heller när man är på tjänsteresa i främmande stad och inte hittar det billigaste matstället. Det har hänt en del med inflation, krogpriser och kassaregister sedan den 1 februari 1990. Men ingenting med de sk skattefria traktamentena. Undrar just varför.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons