Annons
Nyheter

Sista dagen som fritidsfröken

– Barbro, Barbro, Barbro, ropar alla barnen på fritids i Olsfors.
De sitter runt matbordet och äter glass när Borås Tidning dyker upp med BT-buketten.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2008
Barnen på fritids i Olsfors är glada över att få ge sin fröken Barbro Josefsson vackra blommor men inte lika glada för att hon ska lämna dem.
Barnen på fritids i Olsfors är glada över att få ge sin fröken Barbro Josefsson vackra blommor men inte lika glada för att hon ska lämna dem.Foto: Yvonne Gunneriusson

I den gula gamla trävillan på skolgården i Olsfors håller Sländan och Snoken till. Ja, det vill säga fritidshemmen med dessa namn. Här har Barbro Josefsson arbetat sedan början av 1990-talet och denna sista dag i januari är det hennes sista arbetsdag. Nu ska hon gå i pension.

Barbro tog förskollärarexa-men 1969 i Göteborg och har hela livet arbetat inom barnomsorgen. Bortsett från några år då hon var föreståndare i Falköping har hon arbetat i barngrupper. Till Borås kommun kom hon 1981, och sedan början av 1990-talet har hon alltså arbetat i Olsfors.

Annons

Tim, 7 år, och Leia 8 år, är syskon och var de som skickade ett mejl till Borås Tidning och BT-buketten. Så här skrev barnen:

Gå i pension

”Vi har världens bästa fritidsfröken, hon heter Barbro och jobbar på Snoken på fritids i Olsfors. Nu är det så att hon skall pensionera sig och inte längre vara hos oss. Vi tycker därför att hon är värd att få veckans BT-bukett.”

Brevet hade de undertecknat med sina namn ”och alla andra på fritids Sländan och Snoken i Olsfors”.

Att det är på det viset vill alla de barn som är på fritids denna dag hålla med om. Leia och Tim går fram till Barbro med blommorna.

– Men nu! utbrister Barbro när hon får se de vackra blommorna, nu gråter jag snart, och det skulle jag inte göra!

– Blommorna får du för att du varit så snäll, säger Leia.

– Men det är ju så snälla barn jag arbetat med, säger Barbro, föräldrarna är också snälla och personalen och då blir man snäll själv.

Barbro berättar att man som traditionen bjuder på födelsedagskalas denna månadens sista dag, då man firar dem som fyllt år under månaden, i det här fallet januari.

Didrik har fyllt åtta år och passande nog har Barbro själv fyllt år, nämligen 64. Didrik har haft med sig jättegoda chokladmuffins med recept från Island, där han är född.

Annons

Hur känns det nu att lämna arbetet för gott?

– Det är dubbelt, säger Barbro. Jag är glad att få gå medan det ännu är roligt. Men jag kommer förstås att sakna alla barn.

Teckningar

Barnen har ritat teckningar till Barbro som de samlat i en bok. De säger i munnen på varandra att de kommer att sakna Barbro.

– Men jag kommer tillbaka och hälsar på, lovar hon. På fritidshemmets dag längre fram i vår kommer jag till Olsforsspelen och delar ut korv.

Vad ska hon göra nu?

– Om några dagar ska jag hämta en hundvalp i Markaryd, berättar hon. Det är en svart mellanpudelhanne som ska heta Kosmos. Namnet har jag hämtat från Harry Martinson. Den här pudelns far kommer från Brasilien, så världsaltet som namn passar bra.

Barbro berättar också att familjen haft en pudel in-nan. Med valpen kommer hon att gå kurser, det måste man, säger hon.

– Men jag är alldeles överväldigad av blommorna, utbrister hon. Hur ska jag klara denna dag?

Veckans BT-bukett innehåller limefärgade anastasiakryss, cerisa kvistrosor, lila statice, rosa germini, limefärgade santinikryss, rosa poppel. Bladmanschetten består av salal. Buketten är dekorerad med fjärilar, och Anita Backelin har bundit den.

Gunnel Almart
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons