Annons
Nyheter

Med naturen i sikte

Bakgrund, skärpa och närhet är några viktiga detaljer som naturfotografen Tommy Lundberg arbetar med när han tar sina bilder.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2008
Foto: Jan Pettersson
Naturfotografen Tommy Lundberg i den arbetsmiljö där han trivs bäst, ute vid myren eller tjärnen i ett gömsle.
Naturfotografen Tommy Lundberg i den arbetsmiljö där han trivs bäst, ute vid myren eller tjärnen i ett gömsle.Foto: Jan Pettersson
En ladusvalas schå att mätta sina ungar.
En ladusvalas schå att mätta sina ungar.Foto: 
En ekorre i jättehopp mellan träden.
En ekorre i jättehopp mellan träden.Foto: 
En citronfjärilhona vänder baken till för den uppvaktande hannen som vill para sig.
En citronfjärilhona vänder baken till för den uppvaktande hannen som vill para sig.Foto: 

Men detta kräver noggrann planering, och det är i hög grad den som ligger bakom Tommys prisbelönta naturbilder, numera oftast tagna i hemmiljö.

Förr reste han och hustrun Monica långt, oftast upp till de norrländska myrarna där han fångade den speciella miljö som man hittar där.

Annons

Men sedan han drabbades av fibromyalgi, har fotograferandet fått ske på närmare håll, oftast runt den egna stugknuten hemma i Öxabäck.

Men det räcker långt för en skicklig naturfotograf, åtminstone om man bor som Tommy och Monica gör sedan 17 år – på en liten avstyckad gård mitt i det löv- och ängsrika skogslandskapet mellan Öxabäck och Håcksvik.

– Jag har sjön ett par hundra meter bort, två tjärnar inom 150 meter och en stor mosse på andra sidan vägen, där jag kan stå i trädgården på vårvintern och höra orrarna spela. Vi bor mitt i naturen, säger han.

Byggt sina gömslen

Det är också i dessa miljöer han byggt sina gömslen där han i timmar kan sitta och invänta det rätta fototillfället. Naturens egen rytm kan ju ingen fotograf i världen påverka.

Det är inte bara viltets nyckfullhet han måste anpassa sig efter, utan måste också vänta på det rätta ljuset. Men med tålamod och skicklighet får Tommy Lundberg de bilder han vill ha och resultatet ser ni själva i de bilder vi här publicerar.

– Många ägnar sig åt fotografering utan att bry sig om själv hantverket, de knäpper en bild rakt upp och ned med digitalkamera, men bryr sig inte om att göra hantverket, vilket till stor del sker hemma i datorn.

– Har man inte den rätta bildkänslan så skall man nog ägna sig åt något annat än naturfotografering, sedan må fototekniken ha blivit hur fin som helst.

Ångrade skottet

Tommy Lindskogs naturintresse började i en helt annan ända, nämligen med att han började gå ut i skogen med bössan på axeln.

Annons

– Jag jagade i 20 år, sköt älg och småvilt, men så vid en älgjakt satt jag på pass vid en myrkant där solen precis började bryta fram genom morgondimman.

Då kommer det en älgtjur som sakta började kliva ut över myren och Tommy lät skottet gå.

– Tjuren stöp men då kände jag: ”varför kunde du inte fått gå vidare, du var ju så vacker?”, och jag började närapå att gråta.

Tommy började på allvar fundera på vad han egentligen höll på med och det slutade med att han hängde bössan på väggen och tog fram kameran istället.

Sedan dess har det blivit åtskilliga timmar i skogen och utrustningen har blivit allt mer sofistikerad.

Sin analoga kamera har han för länge sedan bytt ut mot digitalteknikens under, men det satt långt inne, för i likhet med andra naturfotografer var Tommy till en början skeptisk mot den digitala kvaliteten.

Möte med varg

Tommy och hans lika naturintresserade fru, Monica har fått uppleva många spännande möten också i Öxabäck. Som den sena kväll för snart tio år sedan då Tommy mötte vargen.

– Korna i hagen bredvid började en kväll föra ett hiskligt liv och när jag gick ut kom de springande rakt genom stängslet.

När Tommy lyste med lampan stod det en varg och glodde på honom.

Annons

– För några år sedan fick vi vargbesök igen, vi hörde den yla bort på åsen och senare såg jag den springa över vägen. Vilken upplevelse för en naturfotograf!

Fast tittar man på Tommys bilder får man intryck av att en talgoxe eller ekorre kan ge lika stor behållning.

Tommy tar inte sina naturbilder enbart för egen del, han åker runt och håller föredrag och bildförevisningar och han säljer också bilder.

Men någon bok är inte planlagd, det är för dyrt menar han.

ViIl någon titta på hans rika produktion, så finns den att se på hans hemsida www.naturbild.fotosidan.se.

Närbild

Namn: Tommy Lundberg

Född: IHaby 1950.

Yrke: Elektriker, med naturfotografering som hobby.

Familj: Hustrun Monica, samt Nicke och Dennis, två charmiga cavalier king charles spaniel.

Bor: På på Farsnäs Kvarnåsen i Öxabäck.

Lennart Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons