Lottas recept
Hasselbackspotatis:
(tillagningstid ca 1 timme)
Ugn: 225 grader
8 jämnstora potatisar (ca 600g)
2 msk olja
1/2–1 dl ströbröd
Salt och peppar
Skala och skölj potatisen. Skär små skåror i potatisen, men inte ända ner till botten. Lägg den skurna potatisen i en ugnsfast form och pensla potatisen med olja och strö över ströbröd och kryddor. In i ugnen i 25 min, ta sedan ut och pensla ytterligare en gång med olja och sedan in i ugnen i ytterligare 20 min, tills potatisen är mjuk.
Kyckling
4 medelstora kycklingfiléer
Kryddor efter egen smak
Stekfett (olja el. smör/margarin)
Salt och peppar
Ta de tinade kycklingfiléerna, skär tvära snitt på ena sidan av filén.
Bryn kycklingen i stekpanna, tills den får en fin gyllenbrun färg.
Lägg filéerna i en smord ugnsform och ställ in i ugnen med potatisen, ca 25–30 min.
Ställ in kycklingen samtidigt som potatisen penslas sista gången, så blir de klara ungefär samtidigt.
Sås:
5–6 dl kantareller (färska el. konserverade)
0,5 dl finhackad lök
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
75 g smör
Salt och peppar, samt ljus soja för ev färgsättning
Smält löken i smöret på medelvärme. Höj värmen och lägg i svampen. Stek tills all vätska ångat bort. Strö vetemjölet över, rör om och häll i grädde och mjölk. Låt sedan allt koka samman under omrörning. Smaka av med salt och peppar samt ljus soja.
Jag serverar denna rätt med en god blandsallad, bröd och ett gott vin!
Smaklig måltid!