Annons
Nyheter

Lottas recept

Lotta bjuder här på en av sina favoriträtter:
Hasselbackspotatis med kantarellsås och ugnsstekt kyckling. (4 personer)
Nyheter • Publicerad 24 januari 2008

Hasselbackspotatis:

(tillagningstid ca 1 timme)

Annons

Ugn: 225 grader

8 jämnstora potatisar (ca 600g)

2 msk olja

1/2–1 dl ströbröd

Salt och peppar

Skala och skölj potatisen. Skär små skåror i potatisen, men inte ända ner till botten. Lägg den skurna potatisen i en ugnsfast form och pensla potatisen med olja och strö över ströbröd och kryddor. In i ugnen i 25 min, ta sedan ut och pensla ytterligare en gång med olja och sedan in i ugnen i ytterligare 20 min, tills potatisen är mjuk.

Kyckling

4 medelstora kycklingfiléer

Kryddor efter egen smak

Stekfett (olja el. smör/margarin)

Annons

Salt och peppar

Ta de tinade kycklingfiléerna, skär tvära snitt på ena sidan av filén.

Bryn kycklingen i stekpanna, tills den får en fin gyllenbrun färg.

Lägg filéerna i en smord ugnsform och ställ in i ugnen med potatisen, ca 25–30 min.

Ställ in kycklingen samtidigt som potatisen penslas sista gången, så blir de klara ungefär samtidigt.

Sås:

5–6 dl kantareller (färska el. konserverade)

0,5 dl finhackad lök

2 dl vispgrädde

3 dl mjölk

Annons

2 msk vetemjöl

75 g smör

Salt och peppar, samt ljus soja för ev färgsättning

Smält löken i smöret på medelvärme. Höj värmen och lägg i svampen. Stek tills all vätska ångat bort. Strö vetemjölet över, rör om och häll i grädde och mjölk. Låt sedan allt koka samman under omrörning. Smaka av med salt och peppar samt ljus soja.

Jag serverar denna rätt med en god blandsallad, bröd och ett gott vin!

Smaklig måltid!

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons